SLUČAJ RAMPE U KOROMAČNOM: Kartice će dobiti i mještani okolnih naselja, ali oni i dalje nisu zadovoljni

SLUČAJ RAMPE U KOROMAČNOM: Kartice će dobiti i mještani okolnih naselja, ali oni i dalje nisu zadovoljni

8.7.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zbog brojnih zahtjeva, kartice za ulaz automobilom u naselje Koromačno dodijelit će se i žiteljima te iznajmljivačima iz okolnih naselja, smještenima na potezu od Brovinja i Viškovići do Polja. Posljedica je to pobune mještana okolnih naselja, za koje prvotno nije bio predviđen ulaz.
Međutim, oni su i dalje nezadovoljni, odnosno protive se samoj činjenici da će biti postavljena rampa. Lino Dobrić iz Viškovića kaže da nikakve kartice ni rampa ne dolaze u obzir.
- Mi se želimo slobodno kretati, to je naše pravo. Ne želimo da Koromačno bude zatvoreno nego otvoreno za sve ljude, da normalno žive i kreću se kao i uvijek. Ne može općinska načelnica novim potezom opravdati lošu odluku o uvođenju rampe, kaže Dobrić, dodavši da ovo nije njihova pobjeda jer su i dalje protiv rampi i kartica koje ograničavaju slobodno kretanje.

Dobrić dodaje da je u Koromačno došlo pet policajaca iz Labina i pita se čemu tu kad nikakvih problema ni incidenata nije bilo.

Zahtjevi za dodjelu kartice moći će se ispuniti i predati još u četvrtak 7. srpnja od 9 do 11 u Društvenom domu Koromačno. Nova regulacija prometa, kako su istaknuli iz Općine Raša, uvodi se s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu. U Koromačnu se ljeti stvara nered u parkiranju, što je dovodilo do potencijalno opasnih situacija. Prolaz vozilima u središte naselja bit će dozvoljen isključivo lokalnom stanovništvu te službama s posebnom dozvolom. Takva regulacija vrijedit će samo u špici sezone.

Problem parkiranja javlja se i u obližnjem Trgetu nakon uređenja prometnice i postavljanja nove signalizacije. Nesavjesni vozači sada ostavljaju vozila doslovno na cesti, čime ugrožavaju sigurnost prometa i prolazak vozila interventnih službi. Tamo su stoga postavljene videokamere koje će bilježiti prometne prekršaje na rivi u središtu naselja i omogućiti kažnjavanje.

- I dalje se suočavamo s problemom starih navika. Bili smo prisiljeni uvesti videonadzor kako bismo osigurali protočnost i sigurnost prometa. Izgleda da su kazne jedini način da se uvede reda. Još jednom molimo vozače da poštuju znakove i koriste veliko parkiralište udaljeno svega stotinjak metara od središta naselja, kaže načelnica Raše Glorija Paliska.

Branko Biočić

koromačno rampa mještani