Slovenski veterinari posjetili rezervat magaraca "Liburna"

Slovenski veterinari posjetili rezervat magaraca "Liburna"

26.7.2008. // Labin.info // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Jutros je rezervat magaraca "Liburna" posjetilo 50-tak  slovenskih veterinara i članova njihovih obitelji koji će u popodnevnim satima prisustvovati smotri istarskih goveda u Kanfanaru. Slovenski veterinari razgledali su rezervat "Liburnu" kojeg im je detaljno predstavio voditelj "Liburne" Ivan Perko.

Predstavnici SLO društva za povrat istarskog goveda u SLO dio Istre izrazili su veliko zadovoljstvo i ponudili suradnju Ivanu Perku kako bi se i u SLO počelo sa aktivnim djelovanjem u smislu očuvanja autohtonih pasmina magarca na ovim područjima. Ivan Perko je sudjelovanje naravno odmah prihvatio. Razgovaralo se o mogućnosti da se iz rezervata "Liburna" odstupi određeni broj magaraca - mužjaka i ženki u rezervat magaraca koji bi nastao na području SLO.

 

Ivan Perko je takvu suradnju potvrdio istovremeno postavivši samo jedan uvjet - da svi magarci ostanu u jedinstvenoj genetičkoj bazi koja je realizirana kroz dosadašnje djelovanje u  "Liburni". SLO predstabvnici su odmah taj uvjet prihvatili bez bilo kakve primjedbe.

 

Dugoročno je Ivan Perko zamislio očuvanje lokalnih magarećih vrsta na ovom području kroz djelovanje u tri rezervata - "Liburna" u Raši, rezervat na otoku Cresu i rezervat u višim predjelima na području Učke. Do sada djeluje Rezervat "Liburna" u Raši, počelo se aktivno djelovati u rezervatu magaraca na Cresu, visinki rezervat na Učki je perspektiva. Mimo plana sada nastaje inicijativa i za rezervat u SLO. U znak SLO - HR "magarećeg" prijateljstva i suradnje najmlađa članica današnjeg susreta odabrala je ime najmlađoj članici magareće zajednice u "Liburni" koja se rodila prije 2 dana. Mlada magarica- sada još "magareća beba" je dobila ime Violica.

Rezervat Liburna Liburna Ivan Perko Perko veterinari suradnja Donišnica