Slovenija: Vinjete će se plaćati po visini vozila

Slovenija: Vinjete će se plaćati po visini vozila

19.9.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Vlasnici vozila čija visina ne prelazi 1,30 metara od 1. prosinca će slovenskim autocestama plaćati tjednu vinjetu 15 eura, dok će viša vozila, očito se cilja na terence, SUV-ove i monovolumene, tjedno koštati čak 40 eura.

Manji automobili mjesečno će plaćati vinjetu 30 eura, odnosno 110 eura godišnje, a prijeđu li 1,3 metara visine - čak 80, odnosno 220 eura. Ako je riječ o visokom vozilu koje prelazi 3,5 tone, plaćat će i više.

Pomalo kontroverzna je to odluka slovenske vlade, dosad neviđena na europskim autocestama. Očito ih ne zamara što se brojni europski vozači i autoklubovi već godinama žale na previsoke cijene vinjeta te što su pod prismotrom Bruxellesa zbog nedovoljno vidljivih upozorenja na obavezno korištenje vinjeta; sad su uveli sustav koji je u najmanju ruku revolucionaran, bez jasne predodžbe o načinu kontrole visine vozila.

Hoće li slovenski prometni policajci uz obavezni dvogled koji im služi za bolje uočavanje vinjete na vjetrobranu zaustavljati vozila držeći "krojački metar"? (K. TADIJIĆ)

 

Slovenska Vlada odlučila je poskupjeti vinjete od 1. prosinca, ali i uvesti novi način određivanja za koja vozila se moraju plaćati skuplje vinjete i to na temelju visine kod prednje osovine, piše 24ur.

Vozači vozila koji će se naći u novo uvedenom razredu će morati plaćati tjednu vinjetu 40 eura, dok će oni čiji automobili ne prelaze visinsku granicu za tjedan dana vožnje po slovenskim autocestama plaćati 15 eura, stoji na stranicama slovenskog DARS-a.

Ukoliko visina vozila iznad prve osovine prelazi 1,30 metara, kod vozila težine do 3500 kilograma, tada će vozači morati kupovati skuplju vinjetu od 40 eura. Za one kojima automobil ne prelazi tu visinu, plaćat će je 15 eura.

Iz DARS-a su poručili vozačima da prije nego odu kupiti vinjetu izmjere visinu vozila nad prvom osovinom te da će tek tada znati koju vinjetu treba kupiti, pišu 24ur. Upozoravaju vozače na vozilo mjere na ravnoj podlozi, bez tereta u njemu i sa napumpanim gumama.

vinjete slovenija promet vozilo