Slovenija vinjetama krši mastriške kriterije - uskoro pojeftinjenje

Slovenija vinjetama krši mastriške kriterije - uskoro pojeftinjenje

2.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Nakon tvrdoglavog ustrajavanja na skupim i za strance nepovoljnim polugodišnjim ili jednogodišnjim vinjetama, Slovenija će ipak morati uvesti one jednotjedne ili desetodnevne. Europska komisija danas će pokrenuti postupak protiv Slovenije zbog diskriminacije stranih vozača, najavio je jučer u Bruxellesu glasnogovornik Europske komisije Fabio Pirott.


Prema proceduri, Europska komisija još je u lipnju zatražila odgovor Slovenije na upozorenje da se polugodišnjim i jednogodišnjim vinjetama krše prava vozača u tranzitu kroz Sloveniju koji moraju plaćati istu cijenu kao i oni koji cijelu godinu koriste slovenske autoceste. Nakon upozorenja Ljubljana je poslala iscrpan odgovor nakon kojeg, u slučaju da Komisija nije zadovoljna, slijedi postupak pred Europskim sudom u Luksemburgu.


Nakon postupka Slovenija će morati uvesti tzv. turističke vinjete kraćeg trajanja, a već se spominju one koje bi trajale od jednog do dva tjedna, po cijeni od sedam do najviše deset eura. No, čak i ako jeftinije vinjete ne bude morala uvoditi nakon pritiska Bruxellesa - da se i ne spominju jadikovke nezadovoljnih susjeda, Hrvata, Austrijanaca i Talijana - Ljubljana će to morati učiniti zbog puno prozaičnijeg razloga: kršenja mastriških kriterija.


Naime, slovenski statistički ured upozorio je slovenske vlasti da Eurostat slovensko autocestovno poduzeće Dars tretira kao državno poduzeće jer prihod od vinjeta prelazi polovicu svih ostalih prihoda Darsa. U slučaju da Ljubljana ostane samo na polugodišnjim i jednogodišnjim vinjetama, sve obveze Darsa po Eurostatovoj metodologiji bit će pripisane slovenskom javnom dugu, što će iznimno opteretiti financijski položaj države.

U skladu s europskom statističkom metodologijom, polugodišnje i jednogodišnje vinjete ne računaju se kao plaćanje usluge, nego kao oporezivanje. Zbog toga će se svi Darsovi dugovi - a za slovenske razmjere oni su golemi i iznose više od dvije i pol milijarde eura, odnosno trećinu ukupnog slovenskog duga - za koje jamči država, računati kao državni dug. To što se u Sloveniji vinjete smatraju uslugom, na koju se obračunava porez, Eurostat uopće ne zanima jer sve vinjete smatraju oporezivanjem vozača.

D. ROMAC

vinjete Slovenija tranzit cestarina naplata DARS