Sljedeći vikend labinski šahisti u borbi za bodove u 3.ligi - zapad

Sljedeći vikend labinski šahisti u borbi za bodove u 3.ligi - zapad

30.3.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Sljedećeg vikenda započinju natjecanja u Drugoj, Trećoj i Četvrtoj ligi – zapad, koja svi igrači željni borbe očekuju s nestrpljenjem. Iz Istre u ovim natjecanjima nastupa devet ekipa, a što je posebno zanimljivo, u Drugoj ligi Istra ima čak šest klubova. Šteta je da Šahovski savez Primorsko-goranske županije nije pokazao previše sluha za sugestije koje su uputili predstavnici većine klubova da lige započnu ranije, jer ponovno će biti problema oko sastavljanja ekipa s obzirom da mnogi igrači u travnju već imaju druge, važnije obaveze. Za sljedeću godinu jednostavno klubovi trebaju izvršiti veći pritisak i izboriti se za nove, pogodnije termine odigravanja. U Drugoj ligi nastupit će Buje, Umag, Rovinj, Vladimir Gortan, Vodnjan i druga ekipa Pule, a prvi krug natjecanja održat će se u Umagu.

 


O favoritu lige teško je govoriti, međutim po prijavljenim sastavima blagi favorit bi bio riječki Kvarner, međutim dobre sastave imaju i Senjani, novaci u ligi koji su se osjetno pojačali, te Umažani, Karlobažani i Puljani. S obzirom na sve okolnosti, ovakve prognoze su vrlo krhke, a za vrh ljestvice svakako se mogu boriti i Bujci koji su možda i najkompaktnija ekipa u ligi. Posebna priča vezana je za Rovinjce koji su u vrlo kratko vrijeme od glavnog favorita lige postali totalni autsajderi kojima su mnogi već namijenili ispadanje, a to stoga što u prijavi ekipe nema kompletne prve postave.

 

Što se događa u ŠK Rovinj još uvijek nije poznato, međutim situacija ne izgleda dobro. Porečani imaju najduži staž u Drugoj ligi i kad bi nastupali s najjačom postavom svakako bi se borili za vrh, međutim zakašnjeli termin lige upravo će njih najviše pogoditi. Vodnjanci u ovu sezonu ulaze oslabljeni i ostanak u ligi bit će prioritetna zadaća. Prvo kolo donosi susjedski derbi između Umaga i Buja, dok Pulu II čeka ogled protiv Kvarnera gdje mogu vidjeti na čemu su i što očekivati u ligi. Protiv pojačanih ekipa Karlobaga i senjskog Velebita, Porečani i Vodnjanci imat će težak ispit, dok je Krk veliki favorit u ogledu s Rovinjem.


Ove godine u Trećoj ligi – zapad iz Istre nastupaju samo Uljanik i Labin, a obje ekipe imaju ambicije ulaska u viši razred. Posebno su ambiciozni Labinjani koji u posljednje vrijeme bilježe sve više članova i napredak na svim razinama. Domaćin prvog kruga natjecanja u Trećoj ligi bit će Delnice, dok će se drugi krug igrati u Rijeci. Prvo kolo Labinjanima donosi ekipu Kraljevice i u tom susretu Labinjani su favoriti, dok bi meč između Uljanika i Rječine mogao biti neizvjestan.

 


U Četvrtoj ligi natjecat će se pazinski Lovac čiji se premijerni nastup očekuje s velikim zanimanjem, jer je to prvi službeni nastup novoformiranog kluba, a upravo će Pazinjani biti domaćini prvog kruga natjecanja. Uz njih će nastupiti i treća ekipa Pule u kojoj će se kaliti kadeti i juniori predvođeni s jednim do dva seniora, a mladi igrači vrlo ambiciozno najavljuju borbu za vrh i želju za ulaskom u Treću ligu. U prvom kolu Pazinjani igraju protiv druge ekipe Krka, međutim gotovo je nemoguće procijeniti s kakvim izgledima, dok mlade Puljane čeka druga ekipa Rijeke koja je uz Goranku svakako jedan od favorita za prvo mjesto.

 

Šah 3.liga zapad igra natjecanje