Skupštinari Udruženja obrtnika Labin iznenađeni umirovljenjem tajnika i traže izglasavanje nepovjerenja tajniku (Audio)

Skupštinari Udruženja obrtnika Labin iznenađeni umirovljenjem tajnika  i traže izglasavanje nepovjerenja tajniku (Audio)

15.12.2009. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Povišene tenzije obilježile su jučer održanu Skupštinu Udruženja obrtnika. Četrnaest od devetnaest skupštinara, koliko se odazvalo sjednici, iznenadilo se što sjednici ne prisustvuje tajnik Udruženja, Arduino Golja. Time su potvrđeni natpisi iz medija da je tajnik od 31. listopada u mirovini.

Mladen Dundara izdvojio je kako je nevjerojatno da članovi Skupštine o umirovljenju tajnika doznaju iz medija. Tražio je od predsjednika da pojasni iznenadno umirovljenje ili eventualni otkaz jer ističe da gradom kruže obije verzije. Narčizo Smoković, predsjednik Udruženja obrtnika Labin izdvojio je kako je bivši tajnik, sukladno Zakonu, u mirovinu trebao ići u kolovozu 2007. godine no taj podatak je skrivao. Smoković je nadalje izdvojio da je inspekcija rada ove godine u kolovozu otkrila nepravilnosti te je tada Upravni odbor donio odluku o umirovljenju. Skupštinari, Mladen Dundara, Nenad Perić, Đani Bubić, Vesna Dragolin i Silvano Verbanac zauzeli su stav da je tajnik trebao ostati na radnom mjestu do kraja godine te su mišljenja da predsjednik nije smio samostalno donijeti odluku o umirovljenju već sazvati izvanrednu sjednicu Skupštine.

 

Navode da do odabira novog tajnika ured funkcionira bez ključne osobe. Verbanac je izdvojio kako je otkaz pomno isplanirano od strane predsjednika, odnosno dok su se vodili postupci na Sudu časti Golja je bio potreban za pripremu dokumentacije. Kad je slučaj okončan, Golja je postao smetnja.

 

Dragolin je istaknula kako je Golja podignuo tužbu protiv Udruženja te vrlo je izvjesno da će dobiti spor, postavlja se pitanje odakle će mu se isplatiti naknada. Bubić je istaknuo kako bi se cijela situacija izbjegla da je Golja ostao u Udruženju do kraja godine. O cijelom slučaju Golja je kazao (Prilog Arduino Golja).

 

Na istoj je Skupštini korak dalje otišao Verbanac kada je tražio dopunu dnevnog reda izglasavanjem nepovjerenja predsjedniku. Smoković nije prihvatio nadopunu dnevnog reda uz obrazloženje da je za nadopunu dnevnoga reda trebalo prije Skupštine podnijeti pismeni zahtjev. Verbanac je potom zahtijevao da mu predsjednik dokaže Statutom Udruženja da nema pravo na nadopunu dnevnog reda, na što se Smoković oglušio. Kako je Golja jedan od kreatora Statuta i Poslovnika tražili smo komentar na jučerašnju situaciju (Prilog Golja-Statut). Skupština je izglasala financijski proračun za 2010. godinu u visini 520 tisuća kuna. Sukladno članku 2. financijskog proračuna Udruženja obrtnika Labin „..predsjednik može odrediti prebacivanje sredstava s drugih pozicija proračunskih rashoda, a koja nisu utrošena u predviđenom iznosu…“. Verbanac je komentirao da takve ovlasti nema ni Jadranka Kosor.  Iz proračuna je vidljivo da će se u idućoj godini smanjiti izdaci za zaposlene, odnosno plaća tajnika iznositi će 6 tisuća kuna neto. Sukladno smanjenju koeficijenta plaće tajnika smanjuje se i plaća administrativnog djelatnika što bi u konačnici iznosilo oko 3 tisuće kuna neto.

Bubić je izdvojio kako je to nemoralno, a najviše će zbog toga ispaštati obrtnici koji će biti uskraćeni za kvalitetnu uslugu.

 

udruženje obrtnika obrtnici arduino golja narčizo smoković gospodarstvo