Skupština TZ-a Grada Labina: još uvijek neizvjesna nadolazeća turistička sezona

Skupština TZ-a Grada Labina: još uvijek neizvjesna nadolazeća turistička sezona

26.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - U vrijeme krize svi nazivaju turizam spasiteljem državnog budžeta, iako se stalni zahtjevi hotelijera za rasterećenjima ne uvažavaju, štoviše, izmišljaju se novi nameti. Time nam onemogućuju profitabilnost dostatnu za ulaganja, što je preduvjet prosperiteta, poručio je Edi Černjul, direktor tvrtke Rabac, na jučerašnjem zasjedanju Skupštine labinske Turističke zajednice. Apelirao je pritom i na gradsku upravu, koja također može smanjiti davanja, kako reče, ogorčenih hotelskih kuća.

 

Pozivajući se na priče da turistima više nije dovoljno ponuditi sobu, sunce i more, nego i posebne programe, imperativom je označio stvaranje novih lokalnih proizvoda, spominjući ovdašnje preduvjete za biciklistički i ronilački turizam. Posebno je apostrofirao da se bolje trebaju iskoristiti vrijednosti starog Labina, u čijoj jezgri nedostaje ponude i još događanja. Tome su, veli on, ruku spremni dati i hotelijeri.
- Prozivaju nas za profil naših turista. Sve su to dobri gosti! Valja se zapitati što mi njima nudimo, rekao je Černjul. Sramotnim je ocijenio i to što već dvije godine turisti dolaze u Rabac makadamom iz pravca tunela Učke, pozivajući Grad na urgiranje za ubrzanje gradnje te ceste, ali i na bolji »tajming« sanacije prometnice na ulazu u Labin iz pravca Rijeke.
Tulio Demetlika, labinski gradonačelnik i predsjednik Skupštine TZ-a, rekao je da su višekratno inzistirali na bržoj gradnji dionice prema Učki, no radove koče problemi s plaćanjem Hrvatskih cesta kooperantima.

Ipak, očekuje da bi sve mogao pospješiti najavljeni kredit ovom državnom poduzeću. Iako su, kako je napomenuo, pritiskali da se natječaj za obnovu prometnice od OMV-a do Mercatora raspiše još u rujnu, objavljen je tek prije dva tjedna pa će radovi početi najranije u svibnju, pojasnio je on.


Demetlika smatra da u osmišljavanju novih sadržaja živi partnerstvo svih aktera iz turističke branše, ali nedostaje privatne inicijative. Sve će se te smjernice hotelijera, najavio je, moći predstaviti na tematskoj sjednici o turizmu koju Županija kani održati u Labinu početkom idućeg mjeseca.

I. RADIĆ

 

Financije nisu podbacile

Po prihvaćenom godišnjem financijskom izvješću TZ-a, lani je ostvaren prihod od 3,4 milijuna kuna, 98 posto planiranog, od čega 2,6 milijuna na račun boravišne pristojbe. Rashodi iznose 2,8 milijuna kuna, a polovica je otišla na unapređenje proizvoda i uvjeta boravka gostiju kroz manifestacije i uređenje destinacije. Ostvareni višak od gotovo 900 tisuća kuna koji je, kako je pojasnila direktorica TZ-a Radmila Paliska-Kos, dijelom i odraz knjigovodstvenog prikaza, a obuhvaća i onaj iz ranijeg razdoblja, prenijet je u ovu godinu.

 

Foto:  Edi Černjul, Tulio Demetlika i Radmila Paliska-Kos

 

tz turizam edi černjul sezona radmila paliska kos demetlika