Skupština TZ Grada Labina: Iduće godine prihodi od boravišne pristojbe 28 posto veći

Skupština TZ Grada Labina: Iduće godine prihodi od boravišne pristojbe 28 posto veći

2.12.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U prvih deset mjeseci ove godine ostvareno je 1,434 milijuna dolazaka što je 14 posto više u odnosu na 2017.godinu te 1,4 milijuna noćenja što je za osam posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U cijeloj 2017 je ostvareno milijun i 342 tisuće noćenja, a ove godine do sada sto tisuća noćenja više. Očekujemo da ćemo do kraja godine ostvariti milijun i 454 tisuće noćenja a za iduću godinu planirali smo još povećanje od tri posto, rekla je na trećoj sjednici Skupštine Turističke zajednice grada Labin njezina direktorica Radmila Paliska Kos.

Za iduću godinu prihodi od boravišne pristojbe planirani su u iznosu od 6 milijuna i 63 tisuće kuna što je za 28 posto više od plana 2018. i to zbog povećanja iznosa boravišne pristojbe i više planiranog turističkog prometa od 3 posto za 2019, istaknula je Paliska Kos prilikom donošenja Fianncijskog plana za 2019.godinu. Gradu Labinu se od tog iznosa odvaja 30 posto za poslove uređenja mjesta i unapređenje uvjeta boravka turista (transfer boravišne pristojbe) što iznosi 1,8 milijuna kuna, također 28 posto više nego u 2018., pa je plan čistog prihoda TZGL od boravišne pristojbe 4,2 milijuna kuna. Prihod od turističke članarine je planiran u iznosu od 600 tisuća, prihodi od EU projekta Inspiracija u iznosu od 110 tisuća a ostali nespomenuti prihodi u iznosu od tisuću kuna. Rashodi su planirani u svim zadanim stavkama koje predstavljaju zakonske zadaće ustroja turističkih zajednica : na dizajn vrijednosti - poticanje i sudjelovanje u uređenju mjesta osim izgradnje komunalne infrastrukture utrošiti će se 859 tisuća kuna, na manifestacije u organizaciji, suorganizaciji i potpore drugim organizatorima utrošiti će se 1,6 milijuna, na razvoj novih proizvoda i potpore razvoju 34.000 kn, na komunikaciju vrijednosti (on- line i off-line oglašavanje, promotivne aktivnosti, izdavačka djelatnost) nešto više od milijun, na distribuciju i prodaju vrijednosti (prijem novinara i studijskih grupa agenata) 60 tisuća, na marketinšku infrastrukturu 61 tisuću, na interni marketing i edukaciju 30 tisuća, na ostalo ( EU projekt Inspiracija) 110 tisuća, na administrativne rashodi ( troškovi ureda,info punkta, zaposlenih i rad tijela TZGL) 930 tisuća, prijenos viška prihoda nad rashodima od 744.305 kuna planira se za narednu godinu kako bi se svi poslovi u prvom dijelu godine, dok još nema većih prihoda, mogli neometano obavljati. Skupština je usvojila i Program rada za iduću godinu u kojem su istaknuti ciljevi kontinuitet u suradnji s javnim i privatnim sektorom u cilju podizanja konkurentnosti lokalne destinacije, suradnja s Gradom Labinom u aktivnostima na unapređenju uvjeta boravka turista, s komunalnim poduzećem 1.maj d.o.o. u dodatnom čišćenju šetnice i plažnog prostora u Rapcu od 1.5.-31.10.2019. te odvoza smeća s dijela šetnice prema plaži Prižinja i s plaže Prtlog u periodu srpnja i kolovoza te čišćenje pojasa uz cestu Rabac-Labin jednom tjedno tijekom sezone.

Turistička zajednica nadalje preuzima trošak utrošene vode na tuševima u Rapcu i sprovest će niz eko akcija čišćenja priobalja i podmorja rabačkog zaljeva u suradnji s raznim udrugama, organizaciju Rabačkog ljeta/Rabac Open Air Festivala u cilju obogaćivanja ponude manifestacija za goste Rapca. Davat će i niz potpora manifestacijama drugih organizatora ili se pojavljuje kao suorganizator i to pogotovo kod outdoor manifestacija u pred i posezoni u cilju povećanja turističkog prometa u tim periodima godine. Aktivnosti i sredstva plana će biti usmjerene prema manifestacijama koje značajno doprinose promociji destinacije. Marketinške aktivnosti biti će usmjerene na pojačanje turističkog prometa u pred i posezoni i prema stranim tržištima, pogotovo Njemačke, Austrije, Italije i Slovenije te zajedničkom marketinškom suradnjom s TZ Istarske županije na privlačenju što većeg broja avio prijevoznika na pulski aerodrom i povećanje prometa s tržišta Velike Britanije, sjevernih njemačkih pokrajina i Skandinavije, ali i ostalih europskih središta. Razvijat će se i kreirat u suradnji sa članicama TZ bike, hodanje, pješačenje i ostale outdoor aktivnosti te gastronomija i kulturno nasljeđe s naglaskom na pred i posezonu.

Predsjednik skupštine i vijeća TZ Valter Glavičić koji je i labinski gradonačelnik najavio je velika ulaganja u Rabac u kojem je rak rana parkiranje i labinski stari grad. U Rapcu će prije turističke sezone biti završen kružni tok na ulazu u mjesto, uredit će se javne stepenice i ulica Slobode koja je žila kucavica kroz mjesto i na kojoj više neće biti parkiranja na nogostupima, Rabac će dobiti više od dvjesto novih parkirališta a krajnji cilj je osloboditi rivu od vozila. Moramo ulagati u infrastrukturu zbog razvoja turizma a Labin Art Republika imati će manji ali jači program, rekao je između ostaloga Glavičić istaknuvši da će 2019.biti godin aulaganja u mjesto Rabac i njegovu infrastrukturu. U ime iznajmljivača iz Rapca Marija Golja zauzela se da se paušali za iznajmljivače ne povećavaju do maksimalnog iznosa od 750 kuna jer će to, smatra ona, stvoriti kontraefekt i otvoriti prostora sivoj ekonomiji. Sandi Sinožić, direktor destinacije Rabac u Valamaru rekao je da je jedna od važnih zadaća ulaganje u programe kao što su Rabac open air, Tour of Croatia i druge te je zahvalio Glavičiću i Gradu Labinu što kroz ulaganja u rabac pomažu razvoju destinacije Rabac i Labin. Andrea Trifoni, voditelj grupne prodaje u Valamaru istaknuo je da je nedavno Rabac posjetilo 30 slovenskih gradonačelnika, svi voditelji TZ iz Istarske županije te voditelji TZ iz Zadarske županije kako bi se uvjerili u uspješan projekt razvoja biciklizma i infrastrukture i primijenili ga na svom području.(Branko BIOČIĆ)

turizam tzg labin noćenja dolasci rabac tz grada labina boravišna pristojba radmila paliska kos