Skupština Turističke zajednice grada Labina: PROŠIREN BROJ SPORTSKIH MANIFESTACIJA U RUJNU I U LISTOPADU

Skupština Turističke zajednice grada Labina: PROŠIREN BROJ SPORTSKIH MANIFESTACIJA U RUJNU I U LISTOPADU

24.3.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Lani su ostvareni prihodi u iznosu od 5,3 milijuna kuna. To je čak 20 posto više od ostvarenih prihoda u 2017. godini, ali i šest posto manje od plana. Sveukupni rashodi ostvareni su u iznosu od pet milijuna kuna što je, pak, 17 posto više od ostvarenih rashoda u 2017. godini, ali i za dva posto manje od plana za prošlu godinu.

Na 4. redovnoj skupštini Turističke zajednice Labina, direktorica ureda TZ-a Radmila Paliska Kos, prilikom razmatranja izvješća o radu i poslovanju za prošlu godinu naglasila je da su u 2018. godini ostvareni sveukupni prihodi u iznosu od 5,3 milijuna kuna. To je čak 20 posto više od ostvarenih prihoda u 2017. godini, ali i šest posto manje od plana, istaknula je. Sveukupni rashodi, dodala je, ostvareni su u iznosu od pet milijuna kuna što je, pak, 17 posto više od ostvarenih rashoda u 2017. godini, ali i za dva posto manje od plana za 2018. godinu.

Ostvareno milijun i pol noćenja

Paliska Kos je također naglasila da su svi programski zadaci odrađeni u okviru planiranih sredstava. U 2018. godini ostvareno je tkao 242 tisuće dolazaka što je 14,48 posto više od dolazaka ostvarenih godinu dana ranije, odnosno ostvareno je gotovo milijun i pol noćenja što je osam posto više nego u 2017. godini.

Analiza dolazaka i noćenja po mjesecima pokazuje stalni rast turističkog prometa u pred i posezonskim mjesecima što je jedan od kontinuiranih ciljeva na razini destinacije.

U nastavku sjednice predložena je izmjena financijskog plana za 2019. godinu i to zbog ostvarenog viška prihoda nad rashodima iz prethodnih razdoblja u odnosu na planirani iznos, zbog izmjene očekivanog prihoda od EU projekta "Inspiracija" u odnosu na dosadašnji plan te zbog izmjene visine sredstava po pojedinim stavkama rashoda. U administrativnom marketingu se tako smanjuje iznos za zaposlene ureda jer su sva tri djelatnika prijavljena u projektu "Inspiracija" s paušalnih 20 posto na ime naknade troškova rada na projektu, a ti troškovi se vode na stavci EU projekt Inspiracija koji je povećan za taj isti iznos. Povećan je iznos u "Dizajnu vrijednosti" za novo trasiranje, markaciju i pripremu za novu kartu pješačenja u kojoj će biti objedinjene sve staze na području Labin-Rabac i Raša. Pred izradom je i nova bike karta clustera Labin-Rabac s novo trasiranim bike stazama kojih je sada službeno osam, u odnosu na prijašnjih pet, a unesena je i karta Bike Parka Rabac. Ujedno će se tiskati i postaviti nove velike karte Istra bikea na panoe Rabac, Labin, Raša i iznad AC Marina. Ugovoreno je godišnje održavanje bike staza s Bike centrom Rabac i bike klubom Labin.

Ukupni prihod 4,2 milijuna kuna

Kod manifestacija je povećan iznos za manifestacije ROAF - proširenje zbivanja na dva posljednja tjedan u lipnju i posljednji tjedan u kolovozu. Odobrena su sredstva za bike utrku "Istarsko proljeće". Umjesto prethodno planiranog Granfonda TOC 27. travnja, ugovorena je nova MTB rekreacijska utrka Helter-Skelter, a velika profesionalna utrka prije poznata pod nazivom Tour of Croatia od ove će se godine održavati u prvom tjednu listopada pod nazivom CRO RACE. Peta kraljevska etapa iz Rapca kroz Labin s ciljem na Učki održati će se u subotu 5. listopada s dva sata live prijenosa na Eurosportu 1 i 2. Ovim izmjenama termina i uvođenjem nove bike utrke TZ Labin-Rabac ima isti broj sportskih manifestacija u travnju, a proširen je broj sportskih manifestacija u rujnu/listopadu.

Usvojen je i novi financijski plan za ovu godinu. Prihodi od boravišne pristojbe su planirani u visini od 6,63 milijuna kuna, što je za 28 posto više od plana za prošlu godinu i to zbog povećanja iznosa boravišne pristojbe i više planiranog turističkog prometa od tri posto za ovu godinu. Gradu Labinu se od tog iznosa odvaja 30 posto za poslove uređenja mjesta i unapređenja uvjeta boravka turista što iznosi 1,8 milijuna kuna, također 28 posto više nego prošle godine pa je plan čistog prihoda Turističke zajednice Labin 4,2 milijuna kuna. Prihodi od turističke članarine planirani su u visini od 600 tisuća kuna, prihodi od EU projekta Inspiracija u iznosu od 110 tisuća, a ostali nespomenuti prihodi u visini od tisuću kuna. Članovi Skupštine prihvatili su oba izvješća bez rasprave.

Investicije u Rapcu

Predsjednik Skupštine i Vijeća TZ Valter Glavičić najavio je na kraju da će do 15. travnja biti završeno asfaltiranje novog ulaza u Rabac pa će do Uskrsa biti otvoren i novi rotor s hortikulturom. Uređuju se i parkirališta u Rapcu, pješačka staza u Gornjem Rapcu kandidirana je na natječaju LAG-a Istočna Istra dok pješačko- biciklistička staza Maslinica-Remac-Prtlog čeka na dokumentaciju i dozvole pa trenutačno nije prioritet.


B. Biočić
turizam tz grada labina statistika sport biciklizam rabac