SKUPNA IZLOŽBA U ALVONI U POVODU 25. OBLJETNICE LABINSKE GALERIJE Predstavila se 32 Istarska autora

SKUPNA IZLOŽBA U ALVONI U POVODU 25. OBLJETNICE LABINSKE GALERIJE Predstavila se 32 Istarska autora

6.10.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U povodu 25.obljetnice Labinske galerije Alvona u petak je u toj galeriji svečano otvorena skupna izložba na kojoj ssu se svojim skulpturama i slikama predstavila 32 istarska umjetnika. Selektor izložbe povijesničar umjetnosti Mladen Lučić koji je potpisao i postav izložbe, rekao je na svečanom otvaranju pred stotinjak ljubitelja umjetnosti iz Labina li i šire, kako je zahvaljujući bračnom paru Alis i Vinku Šaini prije 25 godina obnovljena crkvica Gospe od Karmela u labinskoj starogradskoj jezgri koja je zatim pretvorena u respektabilnu galeriju.

-Kada su se 91. godine u Hrvatskoj rušile crkve jedna se u Labinu obnavljala i to zahvaljujući bračnom paru Šaina koji je jedan devastirani sakralni objekt pretvorio u mjesto umjetnosti i umjetnika. Tu su u protekla dva i pol desetljeća izlagali mnogobrojni domaći i strani umjetnici zboga čega je Labinu porastao rejting i pretvorio ga u grad kulture i umjetnike, bez galerije Alvona Labin bi bio nepotpun. Nažalost, u tom se vremenu nismo puno promijenili jer još uvijek u Hrvatskoj nemamo tržište umjetnina, a ni porezna politika nije stimulativna za umjetnike i umjetnost. Mi još uvijek živimo u neko kameno doba i zato skidam kapu Alis i Vinku koji su radili jedan Sizifov posao. Dok drugi kupuju automobile i grade vile oni ulažu u umjetnost pa su napravili i korak naprijed, od galerijske stvorili su i muzejsku djelatnost jer ovdje postoji veliki fundus umjetničkih radova.

Bogato posjećena otvaranja gotovo svih izložbi koja su odisala spontanom i opuštenom atmosferom, intenzivni kontakti i suradnja s umjetnicima, kritičarima i galeristima, prijateljstvo i zajedništvo koje se nastavljalo i opstalo, nezaustavljivo su gurali priču ove male i tople galerije naprijed, zaključio je Mladen Lučić. Labinski gradonačelnik Valter Glavičić čestitajući na jubileju i izražavajući zadovoljstvo što u Labinu djeluje jedna takva galerija istaknuo je kako je Alis Šaina prava gazdarica koja drži sva četiri kantuna.
-Naša su otvorenja uvijek topla i lijepo posjećena jer zajedno dijelimo emocije koje su važne i umjetnicima koji ovdje izlažu a što oni primjećuju , rekla je Alis šaina zahvalivši na dugogodišnjoj potpori Ministarstvu kulture, Istarskoj županiji i Gradu Labinu. Vinko Šaina , njezin suprug i poznati Labinski umjetnik bez čije hrabroti, poduzetnosti i ustrajnosti ne bi bilo ni galerije Alvona, dodao je kako Labin ima najbolju publiku u Istri pa i šire što je pravo bogatstvo.
-To nije slučajno jer Labin je grad umjetnika iz kojeg su potekli Paliska, Kokot, Diminić, Bassani i mnogi drugi poznati istarski umjetnici. Svi su oni, uz mnoge druge domaće i svjetske umjetnike izlagali u Alvoni i Labinu pa je Labin zahvaljujući i tome postao „centar svijeta“ u umjetnosti, rekao je Šaina. Nakon ove izložbe iz prvog fundusa galerije Alvona na kojoj su se s po jednim radom preddstavila 32 renomirana istarska umjetnika iduće godine upriličit će se izložba iz drugog dijela fundusa galerije sa ostalim hrvatskim umjetnicima a zatim slijedi treći dio sa umjetnicima iz inozemstva. Svoj srebrni pir Alvona je obilježila na etički i profesionalno najprikladniji način – prezentacijom svoga bogatog fundusa i cjelokupne djelatnosti a sa idućim izložbama Alvona će se smjestiti na mjesto koje joj pripada – na pijedestal privatnoga hrvatskoga galerijskog djelovanja.
(Branko BIOČIĆ)


galerija alvona kultura vinko šaina alis šaina