Skup o raznolikosti sjevernog Jadrana

Skup o raznolikosti sjevernog Jadrana

6.12.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

RAŠA/LABIN - »Raznolikosti vesele - SOS za biološku i kulturnu raznolikost sjevernog Jadrana« naziv je jučerašnjeg stručnog skupa koji su udruga Liburna i Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji s Gradom Labinom i Srednjom školom Mate Blažine organizirali u povodu 15. obljetnice djelovanja rezervata izvornih pasmina magaraca Liburna.

Na predavanjima u dvorani srednje škole, koja je svečano otvorio gradonačelnik Tulio Demetlika, sudjelovalo je dvanaest stručnjaka i znanstvenika koji su pokušali sagledati biološke i kulturne raznolikosti Istre, Liburnije i sjevernojadranskih otoka. Prijepodne su iskoristili za obilazak Liburne gdje su se upoznali s izvornim pasminama magaraca i konja, zbirkom zemljoradničke i rudarske opreme te florom i faunom doline Donišnice u kojoj se rezervat nalazi, a pridružili su im se osnovnoškolci i srednjoškolci iz Pule, Matulja i Labina.


Na skupu je pročitan dopis Ministarstva kulture kojim ono odaje priznanje udruzi Donišnica za uspješne projekte obrazovanja za očuvanje biološke raznolikosti i okoliša te izražava spremnost za sufinanciranje takvih projekata u sljedećih deset godina.

R. S.

godišnjica Ivan Perko Međunarodni dan Crveni križ Rezervat Liburna Liburna biološka raznolikost Perko Ministarstvo sufinanciranje Crveni polumjesec