Školska fasada puca od jada - PROČELJE RAŠKE OSMOLJETKE NIJE OSVJEŽENO GOTOVO 80 GODINA

Školska fasada puca od jada - PROČELJE RAŠKE OSMOLJETKE NIJE OSVJEŽENO GOTOVO 80 GODINA

14.3.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

RAŠA - Raška osmoljetka iznutra je, kako i priliči pučkoj školi, vesela i šarena - maskenbalom su obilježene poklade, tematskim predavanjem nedavni Dan rudara...No, izvana ta zgrada podignuta 1937. godine izgleda krajnje otužno.

Fasada na kojoj se i dalje kočoperi natpis "Mi smo vojska Titova", podsjećajući na vremena u kojima školstvo nije toliko kuburilo, već duže vapi za obnovom. Ta je parola vjerojatno i jedni zahvat na pročelju još od vladavine Italije.

 

Nužne investicije 1,15 milijuna kuna

 

- Sad je već vrag odnio šalu!, veli nam kućni majstor koji "stražari" pred školom u vrijeme nastave. Žali se da je morao sastrugati komade žbuke najviše oštećene zubom vremena i nedavnim kišama, da ne bi sami otpali, što je opasno. OŠ Ivana Batelića veće ulaganje doživjela je 2010. godine, kada je Županija, kao osnivač ustanove, s 370 tisuća kuna financirala cjelovitu obnovu toaleta - zamijenjeni su neprimjereni čučavci i sanitarije, stari koliko i zgrada. Tom je prilikom tadašnja uprava osmoljetke poručivala da je dotrajalu fasadu u planu obnoviti kroz pet godina.

Taj se rok polako primiče - jesu li radovi na pomolu?

- Radi se na tome, svi su svjesni izgleda zgrade. Uputili smo zahtjev Županiji za sanaciju fasade i obnovu stolarije, no još nemamo povratnih informacija, veli ravnateljica škole Greis Franković. Svjesna je, veli, teške financijske situacije, no ne gubi nadu da će zgrada u dogledno vrijeme biti obnovljena.

- Razmotrit će se model sufinanciranja s Općinom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te ostalim stranama, odgovorila nam je Patricia Smoljan, pročelnica županijskog

Odjela za obrazovanje. Napominje da nijedan osnovani zahtjev ustanova nije odbačen, već se rješava s manjom odgodom, ali kvalitetno.

Smoljan ističe da je Županiji raška osmoljetka prvi zahtjev za sanacijom fasade dostavila 2012., tražeći 100 tisuća kuna. Otad ponavlja molbu, no ove godine za istu je potrebu iskala 650 tisuća kuna te još pola milijuna ta zamjenu stolarije. Zahvat je, veli Smoljan, nužan zbog opasnosti za đake, ali i zahtjevan s obzirom na zahtjeve ostalih ustanova i nedostatak novca.

Naime, Županija raspolaže s nešto više od milijuna kuna (tzv. Decentralizirana sredstva) za investicijsko i tekuće održavanje 25 osmoljetki, što iznosi oko 40 tisuća po ustanovi.

 

Prioriteti krovovi, grijanje i toalet

 

Ta činjenica i obaveze prilagođavanja sve strožim zakonskim obavezama u osnovnom školstvu kumuju tome da se prioritetno rješavaju samo osnovne stavke. "Županija je osnivačka prava nad školama od Ministarstva preuzela 2001., a većina zgrada bila je zapuštena. Kada se postignu uvjeti da u školama ne prokišnjava krov, da je ispravno grijanje, uređen sanitarni čvor i elektroinstalacije, tada možemo potvrditi ulazak u sanaciju fasada", ističe pročelnica Smoljan.

 

U četiri godine uloženo 730 tisuća kuna

 

Županija je, napominju iz njenog resornog odjela, u posljednje četiri godine u rašku osoljetku uložila 730 tisuća kuna. Sanirani su sanitarni čvorovi, podovi učionica na katu, elektroinstalacije, kotlovnica, a kupljen je i namještaj.

"Krov škole zasad je zadovoljavajući, a unutrašnjost je neophodno obnoviti i osvježiti. Nedostaju kabineti, polivalentni prostor, klub učenika i sličan sadržaj. U planu je i obnova podova učionica u prizemlju", kaže pročelnica Smoljan. Podcrtava da školska zgrada nije u vlasništvu ustanove ni Županije kao osnivača, već se finalizira upis imovine na Općinu.

 

Igor Radić

 

 

 

patricija smoljan oš ivana batelića raša greis franković fasada renoviranje