Širi se pristanište u Brestovi

Širi se pristanište u Brestovi

23.11.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

PLOMIN -U Brestovi je počela obnova pristaništa dugog šest metara, kao i gradnja bitve, odnosno tzv. obaloutvrdice, doznajemo od Maria Paliske, ravnatelja Lučke uprave Rabac. Po njegovim riječima, vrijednost radova je milijun kuna, a trebali bi biti gotovi najkasnije do Uskrsa.

Naručitelj je Lučka uprava, ali radove financira Ministarstvo mora, i to na temelju naloga svoje inspekcije, koja je utvrdila manjkavosti u sigurnosti zbog duljine obale. Novi brodovi, pojašnjava Paliska, imaju široku rampu, čiji je dio nakon prianjanja na kratku obalu visio. Zbog toga je Ministarstvo moralo proširiti obalu, pri čemu je Brestova jedini takav slučaj u Istri. Duž Jadrana takvih je projekata dvadesetak, a osnova za financiranje po hitnom postupku je činjenica da se obala koristi kao pristanište trajekata za prijevoz do otoka. Ovisnost otočkog stanovništva o toj luci, smatra Paliska, potaknula je Ministarstvo da reagira, iako nije bilo nikakvog incidenta ili nesreće. Širenje pristaništa, ali i gradnju utvrdice, ili na dijalektu »babe«, udaljene oko 25 metara od obale obavlja tvrtka Elektrovod iz Cresa, radove nadzire NPN iz Brseča, a projekt potpisuje IGH iz Zagreba.
Ovogodišnji promet u Brestovi, doznajemo od Paliske, na razini je prošlogodišnjeg, pristaništem je prošlo oko 700 tisuća putnika.

Brestova trajektno pristanište Porozina Lučka uprava Rabac Plomin Mario Paliska