Sinoć u Otvorenom HTV-a o Plominu C

Sinoć u Otvorenom HTV-a o Plominu C

30.10.2014. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

U emisiji Otvoreno Hrvatske televizije sinoć je tema bila Plomin C, a gosti predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić, voditelj projekta izgradnje termoelektrane Plomin C Alen Načinović, zastupnik OraH-a u Europskom parlamentu Davor Škrlec, predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić i istarski župan Valter Flego.

 

Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić tom je prilikom rekao kako bi do kraja godine trebali odabrati ponuditelja za investiranje u Plomin C, ali iako su u igri dvije tvrtke HEP preferira japansku tvrtku Marubeni.  

 

Kazao je i kako će najkasnije do svibnja iduće godine potpisati ugovor. „Smatram da će nakon što se potpiše ugovor za dokumentaciju trebati oko sedam mjeseci, nakon čega će krenuti radovi“, kazao je Jukić. Prema njegovim riječima u emisiji Otvoreno, nema zapreka da Plomin C ne bude na ugljen jer ima povoljnu stabilnu cijenu.

 

Također je objasnio gdje je isplativo graditi termoelektranu na plin, primjerice u Slavoniji, a da Plomin C ne bi bio isplativ na plin. Alen Načinović, voditelj projekta izgradnje Plomina C, ustvrdio je u emisiji da je zrak u okolici termoelektrane u Plomin prve kvaliteta, iako već postoje dva bloka. „S trećim će biti još manje emisija, a ugljen će u Plominu C biti deponiran u zatvorenim objektima pa neće biti ugljene prašine po okolici“, kazao je Načinović.

 

Eurozastupnik Davor Škrlec primijetio je da se teško može govoriti o prvoj kvaliteti zraka kada HEP nije ugradio postrojenje za denoks, odnosno za suzbijanje dušikovih oksida. Načinović je kazao da je točno da Plomin 2 nema postrojenje za denoks te da je Europska unija pomaknula rok za ugradnju denoksa u Plominu 2 do 2018.godine, a do tada će ga HEP izgraditi.

 

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje

 

Foto: HRT Screenshot

 

 

htv te plomin te plomin 3 tep c hep alen načinović