SIK traži inspekciju u labinskom tekstilnom poduzeću EC-COMM

SIK traži inspekciju u labinskom tekstilnom poduzeću EC-COMM

18.10.2007. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Nakon višekratnih neuspjelih pokušaja da socijalnim dijalogom sa Upravom društva EC-COMM razriješi problematičnu situaciju radnica u ovom društvu, SIK je uputio zahtjev Državnom inspektoratu za radne odnose za provođenje inspekcijskog nadzora, radi sumnje u nepoštivanje propisa iz radnih odnosa, izvijestila je Marina Cvitić, voditeljica labinskog Ureda sindikata.

U prijavi SIK upozorava da je poslodavac u dva navrata u srpnju i rujnu, a navodno i koncem prošle godine uveo preraspodjelu radnog vremena protivno propisima, kojom utvrđuje da radnici sate koje su proveli na čekanju moraju odraditi u preraspodjeli i to radom od 52 sata tjedno. Nakon reakcije SIK-a Uprava je 12. listopada obećala anketirati radnike jesu li voljni te sate odraditi, ali je već idućeg jutra poslodavac radnicima uručio na potpis izjave kojom bi sate provedene na čekanju nadoknadili neiskorištenim godišnjim odmorom za 2007. godinu. Obzirom da većina radnica takve izjave nisu htjeli potpisati (usput rečeno to je protuzakonito), poslodavac je radnicima umanjio normalnu satnicu na najminimalniju, a sate provedene na čekanju platio umanjeno za 20%. Tako su radnici plaću za rujan dobili u iznosima koji se kreću od 1.800 do 2.300 kn. To je najniža plaća koju su radnici dobili u gotovo 14 godina rada.

Nadalje, nekim radnicima nije omogućeno da iskoriste godišnji odmor iz 2006. godine do konca lipnja 2007 godine, već su «prebijali» stari godišnji odmor sa satima koji nisu odradile u tijeku srpnja zbog nedostatka posla. Upravo to prebijanje i igre sa navedenim satima dovelo je do navodnih grešaka u obračunu plaće za srpanj, pa je radnicima na plaći za kolovoz, bez ikakvih obrazloženja ustegnut navodno više isplaćena plaća i to bez pisane suglasnosti radnika da mu se to može ustegnuti od plaće, što je teški prekršaj. Također, SIK u prijavi navodi da se ne poštuju propisi o zaštiti dostojanstva radnika, da se radnici verbalno zlostavljaju, da se bez opravdanog razloga mijenja satnica i naknada za bolovanje, a radnicama koje ukazuju na nepravilnosti slijede opomene pa čak i otkazi. Sindikat je u nekoliko navrata pokušao inicirati pregovore o Kolektivnom ugovoru, što je poslodavac izbjegavao, a na potpis je pristao tek na upozorenje o prijavi. S druge strane, radnicima se govori da tvrtka zbog njihove krivice tone, a SIK sumnja da je namjera poslodavca da što više radnika samostalno da otkaz, kako bi se smanjio iznos otpremnina. SIK zaključno traži da se inspekcijski nadzor provede bez prisustva uprave, jer su radnice pri prijašnjim nadzorima davale lažne iskaze u korist poslodavca, a na svoju štetu.

EC-COMM gospodarstvo industrija inspekcija tekstil