SIK strahuje za Labinprogres-TPS: zadržavanje proizvodnje tek na trećem mjestu u natječaju za prodaju

SIK strahuje za Labinprogres-TPS: zadržavanje proizvodnje tek na trećem mjestu u natječaju za prodaju

10.7.2013. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Iako je Sindikat Istre i Kvarnera još 19. lipnja 2013. godine predsjedniku Nadzornog odbora Labinprogres-TPS-a uputio zahtjev, odnosno zamolbu da u prodaji tog društva kupoprodajna cijena ne bude jedini element na kojemu će se temeljiti odabir investitora, da se prilikom odabira investitora vodi briga da se radi o ozbiljnom i kvalitetnom investitoru koji jamči nastavak proizvodnje na prostorima Labinštine, ali i zadržavanje svih zaposlenih, te zadržavanje postojećih prava radnika na rok koji ne može biti kraći od tri godine, objavljeni Oglas o prodaji labinske tvrtke potvrdio je, nažalost, da sindikalni zahtjevi nisu usvojeni. Kao prvi kriteriji za odabir kupca navedeni su najviša cijena, rok i način plaćanja, te, tek na trećem mjestu, zadržavanje proizvodnje poljoprivredne mehanizacije pri čemu nema govora o broju zaposlenih niti o pravima radnika iz Kolektivnog ugovora.

Budući upravo zadržavanje proizvodnje poljoprivredne mehanizacije podrazumijeva i zaposlenost,  objava prodaje snažno je uznemirila radnike Društva i SIK-a koji je odmah (03.07.2013.) reagirao pismom Nadzornom odboru i Upravi, u kojem im se  zamjera što sa stavovima Nadzornog odbora (koji je vjerojatno donio Odluku o objavi oglasa) nisu upoznati socijalni partneri i, posebno, Radničko vijeće, na što poslodavca obvezuje i zakon. Uz uvažavanje okolnosti zbog kojih se grupacija Cimos odlučila na takvu Odluku, SIK ocjenjuje neprimjerenim takav postupak poslodavca prema radnicima koji su više od 10 godina radili pod okriljem Cimosa. Ako je prodaja Labinprogres-a (i ostalih društava koji nisu vezani za automobilsku industriju) uvjet konsolidacije Cimos grupacije svakako je bilo za očekivati da bi društveno odgovorna kompanija, po mišljenju Sindikata, trebala voditi brigu i o zaštiti dosadašnjih radnika jer to u konačnici ne bi umanjilo vrijednost kompanije koja se prodaje.

Sindikalno je uvjerenje da kvalitetnom kupcu to ne bi predstavljalo nikakav problem jer je trenutni broj radnika zaposlenih u Labinprogres-TPS-u optimalan, a kvalifikacijska struktura radnika zadovoljavajuća. Osim toga, odgovornost SIK-a kao socijalnog partnera koji je vodio brigu da ne bude ugrožena opstojnost Društva potvrđuje i Kolektivni ugovor koji sadrži temeljna prava radnika koja nisu bitno veća od zakonom propisanih. Uz činjenicu da nisu uzeti u obzir stavovi Sindikata, sindikalce još više začuđuje šutnja najodgovornijih prema Sindikatu, tim više što je socijalni dijalog tijekom svih 10 godina bio na primjerenoj razini.

S naglaskom da sreću nitko ne može graditi na tuđoj nesreći, pa tako ni Cimos, odnosno P.P.C. Buzet na račun radnika Labinprogresa-TPS-a, u posljednjem sindikalnom obraćanju najodgovornijima Labinprogres-TPS-a iskazuje se uvjerenje da ima još načina da se ispravi, po sindikalnoj ocjeni, nepravda koja se takvim natječajem čini tim ljudima. U tom kontekstu očekuje se da će barem jedan član komisije koja će izvršiti odabir najpovoljnije ponude biti iz redova SIK-a ili Radničkog vijeća, izvijestili su iz Sindikata Istre i Kvarnera. (iPress)

tps labinprogres gospodarstvo prodaja sindikat radnici sik