SIK Rockwoolu nudi nastavak pregovora ili štrajk, Boi traži potporu

SIK Rockwoolu nudi nastavak pregovora ili štrajk, Boi traži potporu

6.3.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ukoliko do iduće srijede poslodavac ne pokaže spremnost za nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru, Sindikat Istre i Kvarnera pokrenut će postupak mirenja nakon čega bi, u slučaju neuspjeha, mogao uslijediti štrajk u tvornici kamene vune Rockwool u poduzetničkoj zoni Pićan. Rečeno je to na današnjoj konferenciji za tisak održanoj u Labinu u nazočnosti predsjednika tog sindikata Bruna Bulića, voditeljice labinskog ureda Marine Cvitić i Esada Huskića, sindikalnog povjerenika u toj tvornici. U skladu s takvim zaključkom pozvat će se Gospodarsko vijeće da posreduje u mirenju dviju strana, a vrijeme mogućeg štrajka odredit će se, kako je rečeno, u skladu s procjenama. Za takav mogući rasplet odlučilo se gotovo sto posto od odazvanih anketi, kojoj je pristupilo oko 80 posto članova Sindikata Istre i Kvarnera.

Kako je rečeno, do sada su se prava zaposlenika utvrđivala Pravilnikom o radu, a pregovore o kolektivnom ugovoru poslodavac je odgodio do dobivanja uporabne dozvole najavljene za kraj veljače. Zbog toga je odgodio i potpisivanje Protokola o pregovoru, unatoč danim obećanjima, iako se potpisivanjem kolektivnog ugovora bitno ne bi poboljšao položaj radnika, pri čemu je nepotrebno izgubljeno oko četiri mjeseca.

Za čelnika SIK-a Brunu Bulića takvo ponašanje Rockwoola je ne samo kršenje Zakona o radu, već nespremnost sudjelovanja u socijalnom dijalogu, polazeći s pozicije jačega, moćnijega i bogatijeg. - Takvim bahatim držanjem ne provociraju samo Sindikat, već i lokalnu samoupravu i domaće stanovništvo, pokazujući tako da problem uvijek vide u drugima a ne, prije svega, u sebi. Njihove izjave u medijima o isplati plaća zaposlenima i u vrijeme kada nisu radili nazvali su licemjernima, jer "zar su radnici krivi što se nisu držali propisa pa im je državna inspekcija zabranila rad!?", kaže Bulić. 

Na kraju je poslana poruka poslodavcima Rockwoola da Sindikat ima strpljenja i snage da industrijskim akcijama ustraje na svojim zahtjevima, te im još jednom nudi suradnju i dogovor bez posrednika i bez dodatnog zaoštravanja odnosa, "jer im to u ovom trenutku najmanje treba.!"

Rockwool od sindikata očekuje potporu u očuvanju radnih mjesta a ne prijetnju štrajkom 

- Začuđuju opetovane aktivnosti Sindikata Istre i Kvarnera koji tvornici bez uporabne dozvole prijeti štrajkom. U potpunosti smo usmjereni ka završetku tehničkog pregleda i dobivanju uporabne dozvole. Ovom dozvolom osigurali bismo i dalje 140 radnih mjesta u tvornici, te posao za još 280 indirektno zaposlenih radnika, navodi tehnički direktor Maco Boi, u reagiranju na presicu Sindikata.

Nastavio je da su „teško shvatljive ovakve aktivnosti SIK-a kada se čelnici sindikata u Hrvatskoj i svijetu bore za očuvanje svakog radnog mjesta u vrijeme ekonomske krize. Sindikati, umjesto pritiska, pružaju potporu tvrtkama kako radnici ne bi ostali bez posla". Dodao je da „u komunikaciji sa sindikatom naglasili smo da ćemo nastaviti pregovore nakon dobivanja uporabne dozvole odnosno kada ćemo osigurati radna mjesta u tvornici. Rockwool u ovom trenutku s radnicima ima potpisane ugovore o radu kao i važeći Pravilnik o radu, što je i zakonska obaveza poslodavca."

Istaknuo je kako je „najbolja potvrda socijalne odgovornosti Rockwoola prema radnicima činjenica da radnici redovito dobivaju primanja, čak i u teškom periodu od 10 mjeseci dok tvornica nije proizvodila, odnosno nije ostvarivala nikakav prihod". Marco Boi je na kraju zaključio da „u ovom trenutku vjerujemo kako će SIK podržati naše napore kako bismo zajedno svim našim radnicima osigurali posao", navodi Rockwool. (MM

sik štrajk sindikati rockwool marco boi marina cvitić esad huskić bruno bulić prava radnika