SIK: Povećanje plaća i božićnica zaposlenicima Maslinice i Rapca d.d.

SIK: Povećanje plaća i božićnica zaposlenicima Maslinice i Rapca d.d.

6.11.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sindikat Istre i Kvarnera u tvrtkama gdje djeluje sam postigao je značajne rezultate u pregovorima s poduzećima Maslinica  Rabac gdje je dogovoreno povećanje plaće od 1. siječnja 2010. za 3,3%, božićnica za 2009. u iznosu od 2.500 kn koja će biti isplaćena u prosincu.

U Rapcu d.d. plaća je povećana od 1. svibnja 2009. godine za 2 posto, a od 1. svibnja 2010. povećat će se sukladno povećanju prosječne plaće u RH. Nadalje, Sindikat je s poslodavcem dogovorio i isplatu božićnice u iznosu od 2.500 kuna, te dar u iznosu od 400 kuna. U Laguni Novigrad dogovoreno je povećanje plaće od 1. svibnja do 31. prosinca za 5 posto te božićnica u iznosu od 2.500 kuna. O visini plaće za period od 1. svibnja 2010. započet će pregovori u ožujku 2010. godine.

Od  svih turističkih tvrtki, najdalje konačnom dogovoru je Istraturist Umag koji, iz nama nepoznatih razloga, odugovlači pregovore. Ukoliko poslodavac ne ispoštuje zahtijevani rok do konca tjedna da obavijesti Sindikate o terminu nastavka pregovora, sindikati će se dogovoriti o radikalnijim aktivnostima. Međutim, obzirom da su svi poslodavci promijenili stavove vezano uz povećanje plaće, očekujemo da će se i u toj tvrtki postići pozitivni pomaci, stoji u priopćenju SIK-a.

 

 

Poslodavci u Istri ipak su promijenili prvobitno negativne stavove, pa je sve izvjesnije da će u svim turističkim tvrtkama doći do povećanja plaća u 2009. i 2010. godini. Takav zaključak se nameće nakon ovotjednih pregovora u najvećim turističkim tvrtkama u Istri: Rivieri Poreč, Plavoj Laguni Poreč i Maistri Rovinj, a posebno nakon što su pregovori uspješno završeni u Plavoj Laguni, izvijestili su iz Sindikata Istre i Kvarnera.

Naime, na pregovorima održanim 5. studenog u Plavoj Laguni Poreč, Sindikat turizma i usluga Hrvatske te Sindikat Istre i Kvarnera su s poslodavcem dogovorili povećanje plaće od 2,86 posto od 1. studenog 2009. godine, odnosno povećanje najniže osnovne plaće sa 3.315 na 3.410 kuna. U prosincu, sukladno Kolektivnom ugovoru, biti će isplaćena božićnica u neoporezivom iznosu od 2.500 kuna te dar u naravi u iznosu od 400 Kn.

Pregovori, navode, još nisu završeni u Maistri, no sadašnji tijek pregovora daje nadu da će se radnicima povećati plaća retroaktivno od 1. svibnja 2009. godine.

Iako se i u Rivieri Poreč predlaže povećanje plaće, od 1. siječnja 2010., dogovor između Sindikata i poslodavca nije postignut. Riviera Poreč ostvarila je ove godine izvanredne i, obzirom na nepredvidivu situaciju, neočekivano dobre rezultate. Stoga, navode u priopćenju, začuđuju prilično kruti stavovi poslodavca oko povećanja plaća za iduću godinu, tim više što je dobit za devetomjesečno razdoblje povećana za 5,5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Međutim, kako bi radnici ipak bili nagrađeni za uspješnu odrađenu sezonu, dogovorena je jednokratna nagrada u visini 20 posto plaće za listopad koja će se isplatiti s plaćom za listopad, božićnica u iznosu od 800 kuna netto koja će se isplatiti s plaćom za prosinac, te dar u iznosu od 400 kuna. Pregovori za povećanje plaće će se nastaviti te očekujemo da će poslodavac, ali i vlasnici ovog Društva koji vole isticati da im je zadovoljstvo radnika ispred zadovoljstva vlasnika, uvažiti argumente Sindikata, te prihvatiti zahtijevano povećanje plaća Sindikata.

 

SIK sindikat društvo povećanje plaća plaće standard maslinica sezonski rad rabac d.d. božićnica