SIK podnio zahtjev za provođenje inspekcijskog i poreznog nadzora u 3 labinske tvrtke zbog `malverzacija na štetu radnika i države`

SIK podnio zahtjev za provođenje inspekcijskog i poreznog nadzora u 3 labinske tvrtke zbog  `malverzacija na štetu radnika i države`

14.7.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Zbog sumnje da su zajednički organizirani u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi iz tvrtki za osobne potrebe, nakon čega tvrtku dovode u poziciju nelikvidnosti i pri tome svjesno ne ispunjavaju obveze prema radnicima, ali i prema državnom proračunu, Sindikat Istre i Kvarnera podnio je zahtjev Državnom inspektoratu u Puli, Poreznoj upravi Pazin, Financijskoj policiji u Zagrebu, Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu i Općinskom sudu u Labinu da hitno i temeljito preispitaju cjelokupno poslovanje društava IR.ZA d.o.o. Labin, Amadio d.o.o. Labin i Labin tekstil d.o.o. Rijeka, te ukoliko ustanove bilo koje kršenje propisa da se odgovorne osobe adekvatno kazne, a ukoliko postoje elementi kaznenog dijela da državno odvjetništvo pokrene kaznenu prijavu, navodi se u priopćenju SIK-a iz Labina.

- Temeljem članka 241. Zakona o radu (NN 137/04) podnosim zahtjev za provođenje inspekcijskog nadzora u IR.ZA d.o.o. Labin, Rudarska 5, Amadio d.o.o. Labin, Rudarska 5 i Labin tekstil d.o.o. Rijeka, A.B. Šimića 18/4 radi nepoštivanja zakona i propisa kojima se uređuju odnosi između poslodavaca i radnika, radi nepoštivanja poreznih propisa i neplaćanja obveza spram državnog proračuna, te da se ispitaju moguće malverzacije koje se dešavaju između povezanih društava koje imaju za cilj oštetiti radnika i državni proračun, a sve sa ciljem da se ostvari osobna korist odgovornih osoba u Društvu.

Sindikat Istre i Kvarnera, naime, ima osnovanu sindikalnu podružnicu u IR. ZI d.o.o. Labin, Rudarska 5. čiji radnici već 4 mjeseci nisu dobili plaću. Poslodavac im ne otkazuje ugovore o radu iako je poslodavac prestao sa proizvodnjom još početkom svibnja.

Moramo napomenuti da je račun IR. ZE d.o.o. blokiran već 3 godine, međutim, poslodavac je obavljao poslove preko društva Amadia d.o.o. Labin na istoj adresi i na istim strojevima čiji je vlasnik po našim saznanjima IR.ZA d.o.o. Labin.

Obzirom da je nekoliko radnika započelo raditi na istoj adresi i na istim strojevima, ali sada pod novom tvrtkom Labin tekstil d.o.o. koja ima sjedište u Rijeci, A.B. Šimića 18/4 i koja je osnovana i registrirana 9. lipnja 2010., postoji osnovana sumnja da odgovorne osobe tih triju tvrtki, a to su:

- u IR. ZI d.o.o. Labin koja ima temeljni kapital 820.000 kuna čiji je jedini osnivač i član Uprave Luigi Pettenuzzo

- AMADIO d.o.o. Labin, Rudarska 5, sa temeljnim kapitalom od 20.000 kuna čiji je jedini osnivač Samuele Amadio, a članovi Uprave Samuele Amadio kao predsjednik, te članovi Uprave Gianni Dalle Palle i Ires Zaniolo Coreis i

- LABIN TEKSTIL d.o.o. sa sjedištem u Rijeci, A. B. Šimića 18/4 i temeljnim kapitalom od 20.000 kuna čiji su osnivači Dominik Paliska i Gianni Della Palle, a jedini član uprave je Dominik Paliska.

Sumnja se da tvrtke organizirano rade kazneno djelo protupravnim izvlačenjem koristi iz navedenih društava za osobne potrebe, pri čemu „uništavaju“ tvrtke (IR.ZA i AMADIO), nakon čega osnivaju nove tvrtke opet sa ciljem da za sebe izvuku materijalnu korist, i pri tome ne podmiruju svoje obveze prema radnicima i državnom proračunu.

Za naglasiti je da je majka Samuela Amadia, koja je ujedno i član uprave u Amadio d.o.o. Labin Ires Zaniolo Coreis, na isti način kako se to sada radi u IR.ZI i Amadiu, učinila u tvrtki SE.DE d.o.o. Labin gdje su radnici uskraćeni za 4 neisplaćene plaće, otpremnine i naknadu za neiskorišteni otkazni rok, državni proračun za doprinose na plaću za 100 radnika za najmanje godinu dana, te druge ostale obveze prema državnom proračunu. Ujedno napominjemo da su bivši radnici tvrtke SE.DE putem odvjetnika pokrenuli kaznenu prijavu protiv Uprave SE.DE, odnosno Ires Zaniolo Coreis, obzirom da je iz opisanih „rabota“ u prijavi od 31.05.2010. evidentno da je takvim postupanjem učinjeno kazneno dijelo iz članka 114., 292. i 293. Kaznenog zakona.

Ovo navodim iz jednostavnog razloga što se isti scenarij sada odvija u IR.ZI i u Amadiu.

Nadalje, sumnjamo da je tvrtka LABIN TEKSTIL d.o.o. koja je registrirana na trgovačkom sudu u Rijeci osnovana 09. lipnja 2010. godine iz razloga kako se istu ne bi dovodilo u vezu sa dvjema tvrtkama koje se vode na adresi Rudarska 5, Labin, a poslovi tvrtke Labin tekstil obavljaju se u istom prostoru i na istim strojevima na kojima su radili radnici IR.ZE, čak i kad se poslovalo preko tvrtke Amadio. Nadalje, iz razgovora sa radnicima IR.ZE radnike se nagovaralo da pređu u novu tvrtku Labin tekstil , gdje će im se unaprijed dati plaća ili dio plaće, a da sa IR.ZOM potpišu sporazumni prekid radnog odnosa. Radnici koji su prihvatili posao u novoj tvrtki navodno su započeli sa radom oko 17. 6., a već je njih 30 dobilo plaću i to na ruke, pa sumnjamo da se nastavlja raditi na isti način kao i ranije, tj. radnicima se isplaćuje gotovina na kojoj se ne plaćaju porezna davanja. Upozoravamo da je nova tvrtka nastavila s radom ne samo sa istim radnicima (10-tak, od kojih sumnjam da nisu svi sklopili ugovore o radu), već u istom prostoru i na istim strojevima, ali i sa robom koja je ostala neisporučena od strane tvrtke Amadia, zbog čega su ponovno po mišljenju Sindikata oštećeni ne samo radnici već i državni proračun.

Stoga zahtijevamo od nadležnih institucija da HITNO preispitaju cjelokupno poslovanje svih društva te da protiv odgovornih osoba, ako postoje elementi kaznenog djela pokrenu kaznenu prijavu, navodi u priopćenju Marina Cvitić, voditeljica ureda Sindikata Istre i Kvarnera u Labinu. (iPress/foto ilustracija)

 

armadio d.o.o labin tekstil ir.za d.o.o dominik paliska sik sindikat marina cvitić