SIK o preustroju i višku zaposlenih u stručnim službama Općine Raša

SIK o preustroju i višku zaposlenih u stručnim službama Općine Raša

26.9.2014. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije, čiji su članovi zaposlenici i službenici općine Raša ostali su iznenađeni i zatečeni najnovijim događanjima proizašlih iz Odluka o ustrojstvu jedinstvenog odjela općine Raša kao i Pravilnika o unutrašnjem redu koji je u kompetenciji načelnice, a koji će za posljedicu imati višak zaposlenih u općinskim službama što svakako nije prihvatljivo u današnjim uvjetima kada je svako radno mjesto od neprocjenjive važnosti, tim više što sama Načelnica u svom šestomjesečnom izvješću o radu pohvaljuje rad tih istih službi.

 

Uz to smanjenje za 4 zaposlenika što čini 30% svih zaposlenih u općinskim stručnim službama uz isti ili veći obim posla stvorit će dodatni pritisak na preostale zaposlenike i neminovno dovesti do pada kvalitete obavljenog posla što će najviše osjetiti stanovnici Općine Raša i što će rezultirati suprotnim efektima u odnosu na svrhu takve općinske odluke.

 

Ne postoje ni ekonomski razlozi takvog odlučivanja jer su općinski prihodi stabilni, a sredstva za zaposlene su daleko ispod dozvoljenog zakonskog minimuma (čine 15 %proračuna što je ispod zakonskog minimuma od 20%.) . Navodno je motivacija za novi ustroj Jedinstvenog upravnog odjela nalaz inspekcijskog nadzora nad tijelima općine Raša  na osnovi anonimne prijave iz 2012. Po mišljenju sindikata nalaz inspekcije nema nikakvih razloga da se ide u smanjenje broja zaposlenih niti bi se trebala smanjivati plaća za radna mjesta s VSS-om. Prijedlozi da se nekoga silom uputi u prijevremenu mirovinu nisu ozbiljni i ne daju sigurnost u zbrinjavanju viška zaposlenih.

 

Koja su moguća rješenja zatečenog stanja kazao je voditelj ureda SIK-a Pazin i Buzet, Darko Vidmar: (ton - Darko Vidmar). O svemu ovome obaviješten je i Župan, a za dobiveni odgovor iz Županije Darko Vidmar je kazao: (ton - Darko Vidmar 1). Ovakvo događanje u općini Raša, prvo takve vrste u jedinicama lokalne samouprave u Istri izazvalo je čuđenje u ostalim općinama i gradovima, uz bojazan što nam sve donosi sutrašnjica. Komentirajući događanja u Općini Raša, Predsjednik sindikata Bruno Bulić je zaključio: (ton - Bruno Bulić).

 

sik sindikat rad radni odnos darko vidmar bruno bulić