Shpeena DOX - Festival dokumentarnog filma @ Labin, Kod Špine 10.-12. srpnja 2015.

Shpeena DOX - Festival dokumentarnog filma @ Labin, Kod Špine 10.-12. srpnja 2015.

8.7.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Jučer je, 7. srpnja u 19h u prostorijama Nacionalne zajednice Talijana u Starom gradu Labinu održana konferencija za novinare festivala Shpeena DOX.

 

Javnosti je predstavljen program prvog festivala dokumentarnog filma Shpeena DOX u Labinu koji će se održavati od 10. do 12. srpnja. Svi zainteresirani će moći uživati u vikendu prepunom zbivanja. Shpeena DOX se održava, kako mu i samo ime kaže na špini, prostoru u starogradskoj labinskog jezgri toliko voljenoj od njezinih posjetitelja, dok se riječ DOX  veže uz dokumentarne filmove. Kako organizatori kažu, filmski program se sastoji upravo od dokumentarnih filmova jer iako oni polako postaju sve više popularizirani među javnosti, ipak kod nekih bude asocijacije poput "dosadnog" i "školskog". Htjelo se pokazati da filmovi mogu biti i zanimljivi i korisni i zato je logičan izbor pao upravo na dokumentarne filmove jer su oni najčešće angažirane tematike. Tako se filmski program ovogodišnjeg Shpeena DOX-a sastoji od 7 filmova.

 

Prvoga dana festivala, nakon službenog otvaranja i glazbenog uvoda ansambla udaraljkaša Osnovne umjetničke škole, javnost može uživati u višestruko nagrađivanom hrvatskom filmu "Djeca tranzicije" koji je ove godine i u konkurenciji za najbolji hrvatski film na pulskom filmskom festivalu. Nakon njega, prvi dan festivala završava uz segment festivala Music DROPS u kojem će se Labinjanima predstaviti mlada glazbenica Elena Baljak.

 

Kako bi se aktivno uključilo i djecu i time im se približio svijet filma, osmišljene su i 2 radionice. Drugi dan festivala započinje upravo jednom takvom koja će se održati u 10 h u prostorijama Zajednice Talijana na adresi J.Rakovca 4 u Starom gradu Labinu.  Radionica pod nazivom Emotion? Shpeena InMotion! želi prikazati djeci kako nastaju animirani filmovi. Djeca će i aktivno sudjelovati jer će pod stručnim vodstvom osmisliti i kreirati video koji će biti prikazan u večernjem terminu Shpeena DOX-a. Subota navečer je rezervirana za dugometražni i više kratkometražnih filmova. Prvi na rasporedu je nizozemski film "Giovanni i balet na vodi", nakon kojeg slijede kraći filmovi, kanadski "Surfanje po otpadu" i nizozemski "Slijepa ljubav" te dugometražni talijanski film "Napuštajući kraljevu uvalu".

 

Nedjelja ujutro započinje još jednom radionicom. Radionica Re-use it! se također održava u prostorijama Zajednice Talijana od 10 h. Ova je radionica kreativna, a djeca će moći naučiti kako produžiti životni vijek proizvoda ponovnom uporabom. Prostor kod špine će u nedjelju navečer ugostiti dva dugometražna filma. Prvi, hrvatski film "Moja karijera" o životu Arsena Dedića te drugi, ekološki britanski film "Virunga" čiji je producent Leonardo DiCaprio.

 

Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Labin.

 

Osobe koje su zaslužne da se festival Shpeena DOX realizira je tim mladih ljudi koji su se volonterski,  no sa ništa manje entuzijazma uhvatili u koštac sa organizacijom: od početne ideje Ane Tavić (koja je zadužena za PR i marketing festivala) do izbora vrhunskih filmova Biance Dagostin (koja je koordinatorica projekta) preko genijalnog grafičkog dizajna Nevena Zulijanija (koji je zaslužan za  vizuale festivale) do Renate Kiršić koja je svojim bogatim iskustvom projektnog voditelja bila asistentica na projektu.

 

O samom festivalu, bitno je napomenuti i dvije selektorice (uz Biancu Dagostin) koje su zaslužne za raznovrsnost i internacionalnost programa, Alessandru Pellegri iz Italije i Maureen Prins iz Nizozemske.

 

Sve dodatne informacije o festivalu potražite na službenoj web stranici www.shpeenadox.com te Facebook stranici https://www.facebook.com/shpeenadox.

 

Festival i svi popratni sadržaji su neprofitnog karaktera i ne naplaćuju se kako bi svi zainteresirani mogli uživati u filmskom i glazbenom programu prvog Shpeena DOX-a. Filmske projekcije u petak, subotu i nedjelju započinju od 21:30 h, dok je prvoga dana festivala, u petak, službeno otvaranje festivala zakazano za 21:00h.

 

Budite i vi dio festivala i osvježite se dobrim filmom!

 

 

Programska knjižica

 

 

PR

 

 

 

 

shpeena dox dokumentarni filmovi kod špine film pou pučko otvoreno učilište