Severino Franković predsjednik labinskih antifašista

Severino Franković predsjednik labinskih antifašista

5.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Udruga antifašističkih boraca održala je u subotu izbornu skupštinu na kojoj je za novog predsjednika izabrala Severina Frankovića, a za njegovog zamjenika Josipa Ružića.


Predsjedništvo čine još i Josip Golub, Aldo Pamić, Mario Kvalić, Elio Baćac, Bruno Miletić, Mario Lukšić, Lučano Bolterstein, dosadašnji predsjednik Ruđero Faraguna te Narčizo Ružić koji je ponovo izabran za tajnika. Nadzornim odborom predsjedava Danijela Runko, a članovi su Gracijela Glavičić i Riko Belušić. Delegati na skupštini Saveza UAB-a Istarske županije bit će Franković, Faraguna, Bolterstein, Glavičić, Kvalić, Golub, Baćac i Narčizo Ružić.


- Kruna naših napora svakako je bilo postavljanje Titove biste na otvorenom u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom. To je naišlo na veliki odjek u cijeloj zemlji i šire, posebno u Istri, što nam služi na čast i ponos tim više što se na tome intenzivno radilo šest–sedam godina, a bista je postavljena upravo u godini kada je devastiran spomenik drugu Titu u njegovom rodnom kraju, istaknuo je Faraguna podnoseći izvješće o radu u protekle četiri godine.

 


U veće uspjehe ubrojio je i postavljanje Titove biste u Spomen- sobi 3. istarske brigade u Narodnom muzeju, obilježavanje Titovog trga mramornim pločama, predavanja i dijeljenje knjiga o NOB-u srednjoškolcima i građanima te obnovu spomenika.


U programu rada za sljedeće četiri godine antifašisti naglasak stavljaju na pomlađivanje članstva, odnosno na transformaciju u Savez antifašista. U gradu prioritetnim zadatkom smatraju uređenje spomenika palim borcima na groblju te obnovu ostalih spomen-obilježja poginulima za slobodu, a za područje Labinštine obradu podataka za knjigu »Istra u doba Titovog samoupravnog socijalizma«.
Skupštinu su pozdravili načelnici Raše i Sv. Nedelje, Josip Knapić i Srećko Mohorović, te Silvano Uravić u ime SDP-a i Poglavarstva općine Kršan. Budući da nitko iz Grada nije bio prisutan, upućena je kritika gradonačelniku i njegovim zamjenicima.


Nakon završetka rada borci su položili vijenac uz Titovu bistu kod kolodvora u povodu jučerašnje 28. obljetnice njegove smrti.

R. SELAN

UAB antifašisti Tito Severino Franković NOB Ruđero Faraguna