SEDAMDESETA OBLJETNICA ŽUPE SV. BARBARE U RAŠI

SEDAMDESETA OBLJETNICA ŽUPE SV. BARBARE U RAŠI

25.11.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Oko dvije i pol tisuće hodočasnika sudjelovale su u duhovnoj obnovi koju je jučer na Trgu Republike u povodu sedamdesete obljetnice župe sv. Barbare predvodio karizmatični svećenik Zlatko Sudac. Pristigli su iz svih krajeva Istre te iz Varaždina, Čakovca i Zadra. Vozilima su popunili sva označena i alternativna parkirališta te prostor uz cestu prema Krapnu, a u želji da što bolje vide oltar postavljen na sjevernoj strani trga ispunili su stepenice koje vode u crkvu te balkone i prozore okolnih zgrada. Vlč. Sudac je predavanja održao u 10, 11.30 i 16 sati, a vrhunac je bila molitva za ozdravljenje i oslobođenje te procesija s Presvetim u 17.30 sati kada je noseći relikviju prošao kroz špalir vjernika.
Povremena kišica potjerala bi one bez kišobrane u zaklon, ali oni bi se ponovo vraćali pred oltar. Propovijedi je cijelo vrijeme prenosio Radio Labin, pa su Sudčevi jednostavni i svima razumljivi, ali vrlo učinkoviti pozivi na temeljne kršćanske vrijednosti doprli i do još nekoliko tisuća ljudi. Jednako srdačne aplauze izmamilo je liturgijsko pjevanje koje su izvodili đakon Ivan Puljić i Maja Blagdan te domaći liturgijski zbor Kerubini od vodstvom župnika Vinka Puljića.
Raša i njena župa ovakvo vjersko okupljanje vjerojatno nisu doživjele od procesije koja se može vidjeti na požutjelom filmskom žurnalu snimljenom nedugo nakon otvaranja grada prije sedamdeset godina.
- Fenomenalno! Ovo u životu još nisam doživjela, iako sam bila na tolikim karizmatskim susretima. Ovo je nešto nezamislivo, ovo se samo mora doživjeti – bila je oduševljena Nada Bukovec iz Čakovca.
- Ja više osjećam nego što pamtim njegove riječi. Duhovna obnova, ozdravljenje i pročišćenje, to je osnova radi koje sam ovdje i mislim da je to ono što svaki čovjek treba osjetiti u sebi, kazao nam je Alen Škopac iz Labina.
Njegova sugrađanka Loreta Blažina kaže da kući nosi puno Duha svetoga.
- Sudac je tako karizmatična osoba da djeluje čim se pojavi. Htjela bih zahvaliti don Vinku Puljiću koji je najviše sudjelovao u organizaciji ove duhovne obnove, kao i njegovom brati Ivanu Puljiću. Oduševljena sam što se skupilo ovoliko ljudi unatoč kiši, ali mi je žao što nema malo više Labinjana, rekla je ona.
- Oduševljen sam! Moraju mi se slegnuti dojmovi, mora mi sjesti. Puno segmenata će mi doći i tek onda ću moći nešto reći, izjavio je Robert Oroši iz Rapca.
Za Tomislava Čogu doživljaj na trgu je »nešto fantastično«.
- Bio sam u puno ovakvih i sličnih prilika, ali ovo je stvarno nešto upečatljivo, nešto što stvarno zadire u dušu. Svaka njegova riječ oplemenjuje i pruža čovjeku mogućnost da pogleda sebi u nutrinu i vidi što smo, gdje smo i kamo idemo, rekao je on.
- Odavde ću sa sobom ponijeti pozitivnu energiju, a to je već dovoljno da se čovjek okrene sebi i riješi neke svoje nedoumice u tom stresnom okruženju u kojemu živi, kazala nam je Orleta Gobo iz Raše.
- Došao sam da malo preispitam sebe i mislim da mi je to pomoglo da uvidim svoje slabosti. Vjerujem da će me to nositi neko vrijeme i omogućiti mi da živim kvalitetnijim životom, razmišljanja su Roberta Fabrisa iz Fatura kod Kringe.
Vlč. Sudac će gostovanje završiti danas misom za domovinu u 11 sati i nastupom na Radiju Labin u emisiji »Riječ vjere«.

raša sveta barbara hodočašće sudac duhovna obnova