Sedam Istrijana u Saboru: Iza Labinjanke Nansi Tireli dva desetljeća poduzetništva, dvoje djece, pisanje poezije, a predstoji borba za TE Plomin 3 na plin

Sedam Istrijana u Saboru: Iza Labinjanke Nansi Tireli dva desetljeća poduzetništva, dvoje djece, pisanje poezije, a predstoji borba za TE Plomin 3 na plin

11.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Uz stara, u novom sazivu Hrvatskog sabora sjedit će i neka nova lica iz Istre. Opet će na Markovom trgu biti IDS-ovac Damir Kajin, Tanja Vrbat iz SDP-a te Silvano Hrelja iz HSU-a. Premijerni odlazak u saborske klupe imaju Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista i fažanska načelnica Ada Damjanac iz SDP-a te SDP-ovac Peđa Grbin i IDS-ovci Valter Boljunčić i Giovanni Sponza.

Nansi Tireli
je rođena 1965., razvedena je i majka dvoje djece te, kako kaže, nastoji živjeti po njihovim naputcima. I to po Robertovom "Znanje je moć!" i Aninom "Tko drugome jamu kopa, bolje da je nešto posadio!". Iza nje je više od dva desetljeća obrtničkog iskustva, ima konobu na Vinežu u kojoj se nakon izborne noći - koju je s temperaturom i prehladom provela u stožeru laburista u Zagrebu - uredno pojavila na poslu. Voli dobra vina i mudre razgovore. Puno se smije, iako joj je jasno da danas neke stvari više nisu smiješne, a piše i poeziju.

 Ona bi mogla biti opasna konkurencija blagoglagoljivom Damiru Kajinu. Već prvim saborskim istupom - nakon što je premijer Zoran Milanović predstavio program Vlade - pokazala je zube, odmah progovorivši o tome da Istrani neće TE Plomin 3 na ugljen i da se u svim županijskim planovima govori o plinu kao energentu.

Ada Damjanac je rođena 1956., a diplomirala je 1976. na Pedagoškoj akademiji u Puli kao najbolji student generacije. Prvi posao nastavnice fizike i tehničke kulture dobila je u Mrkoplju, a od 1978. je u OŠ Fažana predavala informatiku, te desetak godina bila zamjenica ravnatelja. Četiri godine je bila fažanska vijećnica a 2009. je izabrana za načelnicu. Razvedena je i ima sina. Bavi se humanitarnim radom, a više od tri desetljeća je članica DVD-a Fažana, a ima čin vatrogasne časnice prve klase. Aktivno govori talijanski i ruski, a pasivno engleski jezik. Ne voli podmetanja, ogovaranja i laži. Neke od njenih izreka su: "Ako ne možeš pružiti ruku, nemoj niti podmetati nogu" i "Red, rad i disciplina". Moto joj je: "Pomozi gdje god možeš."

 Šira je javnost zna po tome što, usprkos svim pritiscima, nije stavila potpis na ugovor o projektu "Brijuni rivijera" jer su bez odgovora ostala pitanja o tome što taj projekt donosi općini. Šok je IDS-ovoj vlasti priredila još na lokalnim izborima 2009. kada je u drugom krugu za načelnicu pobijedila IDS-ovku Dušanku Šuran koja je tražila treći mandat.

Za Tanju Vrbat, rođenu 1979. u Kopru, politika je već poznata priča. Ova magistrica političke znanosti diplomirala je na Sveučilištu u Trstu, a nastavila je školovanje u Zagrebu. U SDP-u i u Saboru angažirana je na međunarodnim odnosima pa se o njoj nagađa kao o jednom od hrvatskih promatrača u Europskom parlamentu.

Da joj knjige puno znače govori i podatak da je 2008. u prvom ispunjavanju imovinske kartice navela i biblioteku u kojoj ima preko četiri tisuće naslova. Zbog stalnog odlaska u Zagreb tada je kupila i automobil Audi A3 koji još vozi. Neudana je, mačka joj je kućni ljubimac, poliglot je, svira klavir i voli kuhanje.

Najviši zastupnik u sedmom sazivu bit će, bez konkurencije, Peđa Grbin iz Pule sa svojih 210 centimetara. Ne čudi da u slobodno vrijeme ovaj 32-godišnjak voli igrati košarku s prijateljima. Od 2006. ima svoj odvjetnički ured u Puli. Govori talijanski i engleski, voli čitati i putovati, a od djeda je naslijedio sat marke Zenit, koji je bio dar Josipa Broza Tita. A izgleda da se voli i fotografirati jer su na dan konstituiranja Sabora on i stranački mu kolega Danijel Mondekar tražili da se fotografiraju s Kerumovom sestrom Nevenkom Bečić.

Bio je član pulskog poglavarstva i gradski je vijećnik, i to jedan od onih koji je u srpnju lani glasao protiv ugovora o "Brijuni rivijeri". U SDP-u je od 1998., a bio je jedan od protukandidata Dinu Kozlevcu za predsjednika SDP-a Istre na unutarstranačkim izborima 2010. Javna je tajna da je u jako dobrim odnosima sa Zoranom Milanovićem i da bi ga ovaj rado vidio na nekoj istaknutijoj stranačkoj funkciji.

 Valter Boljunčić rođen je 1960. u Puli, a završio je matematiku na Sveučilištu u Zagrebu. Predaje kolegije matematika za ekonomiste i kvantitativne metode poslovnog odlučivanja na Odjelu za ekonomiju i turizam dr. Mijo Mirković Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Od 2009. je predsjednik Gradske podružnice IDS-a Pule.

Njegov stranački kolega Giovanni Sponza ima puno bogatije političko iskustvo. Taj profesor tjelesne i zdravstvene kulture, rođen 1963. u Puli, odavno je u političkim vodama. Od svibnja 2001. je gradonačelnik Rovinja, a prije je bio vijećnik i član rovinjskog poglavarstva. Ima četvero djece i nekada se aktivno bavio sportom pa je bio i trener rukometnog kluba Rovinj. Od 2006. je potpredsjednik IDS-a.

 Silvanu Hrelji koji je iz sindikalnih odavno otišao u političke vode ovo će biti drugi saborski mandat. Rođen je 1958. u Hreljanima (Rovinj), završio je Višu tehničku školu za sigurnost pri radu i zaštitu od požara u Zagrebu i prvo mu je radno mjesto bilo u pulskom brodogradilištu Uljanik. Od ožujka 2008. je predsjednik HSU-a. Oženjen je i ima dva odrasla sina, a za punjenje energijom pomaže mu i briga oko maslina na zemljištu u ženinom vlasništvu.

Osim 12 godina radnog staža u Istarskom vodovodu, sve je ostalo IDS-ovac Damir Kajin odradio u politici pa je u Saboru kao doma. Prvi je mandat imao još 1995. u Zastupničkom domu Sabora. Od silnih aktivnosti u politici nije stigao završiti Pravni fakultet u Rijeci pa je i dalje upravni referent. Rođen je u Kopru 1962., oženjen je i ima sina. U IDS-u je od 1990. Njegovi javni istupi, a svi novinari znaju da obožava presice, često izazivaju buru ne samo kod političkih neistomišljenika nego i unutar vlastite stranke. Nisu mu strane niti disciplinske mjere pa je tako od 2000. do 2003. u Saboru zaradio pet opomena i sedam opomena s oduzimanjem riječi. (Selvina BENIĆ)

 

sabor saborski zastupnici izbori2011 nansi tireli politika laburisti