SAMO JEDNA OSOBA U OPĆINI RAŠA OSTVARILA PRAVO NA DJELOMIČNU NAKNADU ŠTETE USLIJED ELEMENTARNE NEPOGODE

SAMO JEDNA OSOBA U OPĆINI RAŠA OSTVARILA PRAVO NA DJELOMIČNU NAKNADU ŠTETE USLIJED ELEMENTARNE NEPOGODE

11.12.2007. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Općinsko poglavarstvo Općine Raša donijelo je zaključak kojim je prihvatilo Izvješće Povjerenstva općine Raša o dodijeli djelomične naknade štete oštećenim osobama s područja općine Raša za štetu nastalu na poljoprivrednim kulturama uslijed elementarne nepogode uzrokovane sušom. Prema procijeni povjerenstva štete uzrokovane dugotrajnom sušom, tučom i požarima utvrđene su u iznosu većem od 476 tisuća kuna.

Štetu je prijavilo 37 domaćinstava i to po slijedećim kulturama: masline, grožđe, lavanda, med, jabuka, kukuruz, krumpir i šljive. No prema prihvaćenom izvješću, a na osnovi Odluke Vlade RH, pravo na sredstva djelomične naknade štete ostvarila je samo jedna osoba, a koja je štetu prijavila na kulturi kukuruz.

Sve ostale osobe koje su prijavile štetu na drugim kulturama nisu obuhvaćene ovom Odlukom, te samim time nisu ostvarile pravo na obeštećenje iz sredstava državnog proračuna što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u Općini Raša. Više razloga za zadovoljstvo imat će umirovljenici i domaćice koje ne primaju mirovinu a imaju navršenih 55 godina života jer će općina Raša nagraditi povodom božićnih i novogodišnjih blagdana sa 100 kuna. Također povodom istih praznika isplatit će se i novčani iznos od 300 kuna korisnicima Socijalnog programa općine.

elementarna nepogoda suša Raša nakndada štete proračun