Sajo Safet Bijelić i Goiuri Aldekoa-Otalora izlažu u Glaeriji Alvona

Sajo Safet Bijelić i Goiuri Aldekoa-Otalora izlažu u Glaeriji Alvona

27.7.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Poštivanje prirode, prirodnih materijala, prirodnih zakona, snažne simbolike ovo dvoje umjetničkih stvaratelja skladno nadopunjuju u svojim izrazima. Pažljivog promatrača nastoje upozoriti na vrijednosti kojima se moramo vratiti ukoliko budućim naraštaja želimo ostaviti nešto više od nostalgičnih uspomena i ovih snažnih ostvarenja koja nas podsjećaju na neka davna, nevina i čista, gotovo zaboravljena vremena.
Putokaz
I pored raznih kulturoloških utjecaja, glavni izvor nadahnuća Safeta - Saje Bijelića sama je priroda - vjetar, sunce i šuma. 
Njegovi radovi izviru iz koncepta funkcionalne i dekorativne umjetnosti te slobodnih skulptorskih formi te su ujedno rezultat beskrajnog istraživanja i potrebe da se život ispuni maštovitim, originalanim i nepresušnim izvorištem koje slavi i čuva prirodnu ljepotu i izvorne elemente poput kamena, drva, željeza, kristala .
Od oca rudara i obrtnika naslijedio je težnju za savršenstvom i balansom, karakteristike koje se ogledaju u figurativnim formama koje projektira. Sve kovane snažnim zamahom, ali ujedno rafinirano i precizno. Plavo nebo Istre, bogatstvo šuma crnike, pjena morskih valova, smaragdne morske dubine, crni ugljen labinskih rudnika, sav taj živi kolorit pratio ga je od djetinjstva te se potom pretočio u široku paletu tonova, isprepletenost oblika i snažnih energija.
Njegov nebično istančani osjećaj za formu pretvara ove skulpture u jedinstvene forme, pune života i njegove vlastite memorije. 
I na kraju, uvijek mu na neki način liče. 
Jer, kao i njegova rodna Istra, djela Saje su prozračni i slobodni poluotoci, otvoreni horizontu i nadi. 
Safet Bijelić, Sajo, rođen je u Labinu 1969. godine. 
Od 1997.g. živi i stvara u Durangu, baskijskom dijelu Španjolske te kao autodidakta razvija vlastiti koncept dekorativne i uporabne skulpture.
Sudjelovao je na više grupnih i samostalnih izložbi.

Zaldiak
U svojoj zelenoj oazi, u planinskim predjelima Baskije, gdje se osluškuje tišina, uživaju u divljini i beskrajnoj slobodi divlji konji koje je svojim objektivom ovjekovječila Goiuri Aldekoa-Otalora. 
Od najranijeg djetinjstva okružena ovim plemenitim životinjama i očarana njihovom divljom ljepotom i ponosnim držanjem, na svojim fotografijama trajno je zabilježila njihovu pripadnost netaknutoj prirodi, njihovu razigranost, nepredvidivost i nesputanost.


Goiuri Aldekoa-Otalora rođena je u Durangu, Bizkaia, 1972 godine.
Studirala je grafički dizajn, a specijalizirala je fotografiju pod mentorstvom Oscar Moline, Jose Luis Brave i Gabriel Braue. Osim fotografijom bavi se i ilustracijom knjiga. Sudjelovala je na više grupnih i samostalnih izložbi. U svojim najnovijim radovima kombinira fotografiju i audiovizualnu produkciju.

 

Sajo Safet Bijelić i Goiuri Aldekoa-Otalora 
izložba skupture, crteža i umjetničke fotografije
Galerija Alvona, 28.7.2017. u 21 sat​​​​​​
DOBRODOŠLI

 

 

 

 

 

alvona kultura Goiuri Aldekoa-Otalora galerija alvona izložba Sajo Safet Bijelić