Šahist Jasenko Fabeta: Prvim mjestom u trećoj ligi i plasman u viši rang ŠK Labin postigao najveći klupski uspjeh

Šahist Jasenko Fabeta: Prvim mjestom u trećoj ligi i plasman u viši rang ŠK Labin postigao najveći klupski uspjeh

30.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

LABIN - Nakon osvajanja naslova prvaka u Trećoj ligi - zapad i plasmana u Drugu ligu, Labinjani su obilježili najveći uspjeh u povijesti kluba skromnom proslavom, a jednom od najuspješnijih igrača kluba u posljednjih nekoliko godina Jasenku Fabeti postavili smo nekoliko pitanja.


Jeste li očekivali ovakav uspjeh prije početka natjecanja?
- Da ste me pitali prije početka lige što očekujem od nastupa rekao bih vam da sve ovisi o tome hoćemo li ligu odigrati u punom sastavu. Kako smo cijelu ligu odigrali gotovo u punom sastavu, nije me iznenadilo prvo mjesto, iako smo do njega došli uz malo sreće, jer smo u posljednjem kolu dobili 6:0 bez borbe, iako nam drugo mjesto koje je također vodilo u viši razred nije nikako moglo izmaći.


Druga liga - zapad podosta je jača od treće lige, s kakvim ambicijama klub ulazi u sljedeću sezonu?
- Ja se nadam da ćemo i u drugoj ligi igrati u punom sastavu i vjerujem da ćemo ostati u ligi. Ova ekipa je dobra »škvadra« i ne mislimo se pojačavati, tim više što šah za nas prije svega predstavlja zadovoljstvo. Ekipa koja je osvojila prvo mjesto u trećoj ligi nastupala je u sastavu Boris Richter, Jasenko Fabeta, Davor Bakija, Italo Rajković, Slobodan Pilepić, Janez Cigala, Husnija Šarić, Tomislav Fabeta, Tomislav Pavičić, Boris Moharić i Rino Kvalić.


Posljednje dvije godine vidljivo je da je ŠK Labin bolje organiziran i da ima puno više aktivnosti?
- Zahvaljujući angažmanu znatno većeg broja ljudi puno je lakše raditi, a rezultati dođu sami po sebi. Sad su »poslovi« podijeljeni, svatko radi u svom resoru i mislim da će u budućnosti klub još bolje funkcionirati.


Uz lijep uspjeh seniorske ekipe odlični rezultati u mlađim kategorijama najavljuju neke nove klince?
- Šahovska škola uzela je velikog maha i svi u klubu smatraju da je to od iznimne važnosti. Imamo puno talentiranih mladih igrača za koje se trudimo osigurati što više nastupa. Po tom pitanju svatko podmeće leđa koliko god može, a naši juniori nastupit će na riječkom openu i meni neće biti teško da ih svakodnevno vozim na partije. Uza sve to najperspektivniji juniori prođu i šahovske seanse s velemajstorom Nenadom Ferčecom, što je posebno vrijedno. Uz škole u Labinu obuhvaćene su i škole u okolnim mjestima na čemu treba još raditi te još više proširiti rad s najmlađima.


Sljedeće godine moguće je da na snagu stupe nova pravila FIDE, po kojima je odzvonilo brzim remijima, a možda čak i novi sustav bodovanja po kojem bi pobjeda nosila tri boda, a remi jedan. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?
- Svi sportovi evoluiraju i nova pravila donose više zanimljivosti, a posebno to pozdravljaju mnogobrojni zaljubljenici u sport. Nova pravila koja će, iskreno se nadam, prije ili kasnije doći i u šah svakako će donijeti osvježenje i još nisam sreo nikoga tko ne pozdravlja ovakve ideje. Posebno će značajan biti novi sustav bodovanja koji će doprinijeti da se igra znatno borbenije, samim tim i atraktivnije, a sigurno je da bi tu i publika došla na svoje.


ŠTO VIŠE POMOĆI MLADIMA - Jasenko Fabeta

Jasenko Fabeta šah šahist ŠK Labin intervju