Prvi maj M - Prvi maj

Šah: Labinjani ispali iz Druge lige

Šah: Labinjani ispali iz Druge lige

12.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

U riječkom Šahovskom domu, u uvjetima kakve šahisti mogu sanjati, odigran je posljednji krug natjecanja u Drugoj, Trećoj i Četvrtoj ligi - zapad. U tri lige nastupilo je deset istarskih ekipa, s tim da je "Pula" nastupila s dvije ekipe. Generalna ocjena nastupa klubova iz Istre je osrednja, a treba pohvaliti nastupe Porečana, Bujaca, treću ekipu "Pule" i Pazince. S druge strane, veliko razočarenje donijeli su nastupi "Labina", druge ekipe "Pule", "Vodnjana" i "Rovinja". Naime, Labinjani su ispali iz Druge lige, dok je druga ekipa "Pule" izbačena u Četvrtu ligu zbog nenastupanja, a istu sudbinu doživio je i "Vodnjan" koji se nije pojavio u Rijeci, te je automatski izbačen u Četvrtu ligu. Ekipa "Rovinja" također nije došla u Rijeku, međutim iz Četvrte lige naprosto nemaju kamo ispasti. Razlozi ovakvog kraha bili su

isti u svim ovim ekipama koje jednostavno nisu bile u stanju okupiti momčad. I dok je upitno

hoće li "Rovinj" i "Pula II" sljedeće godine uopće nastupiti, u "Vodnjanu" su barem lupili šahom o stol, te odlučili u budućnosti nastupati uglavnom s polaznicima svoje šahovske škole.

Za razliku od ove tri ekipe, Labinjani su odigrali sve mečeve i sportski se borili, medutim u svakom krugu nedostajalo im je po nekoliko ključnih igrača.

Obraz istarskog šaha osvjetlali su u Drugoj ligi porečki i bujski šahisti koji su osvojili visoku treću i četvrtu poziciju, te ostavili prilično dobar dojam. Bujci su po običaju bili prilično kompaktna ekipa, dok su za treće mjesto Porečana najzaslužniji bili odlični Renato Licardo i Dragan Grgurić s visokim postotkom osvojenih bodova. Inače, prvo mjesto u Drugoj ligi uvjerljivo je osvojila ekipa "Velebita" iz Senja za koju, doduše, igra malo tko iz Senja, a za ulaz u Prvu B ligu čekaju ih kvalifikacije. Konačni poredak: Velebit 14, Kvarner 11, Vladimir Gortan 10, Buje 9, Karlobag 8, Lošinj 7,

Umag 6, Krk 5, Labin 2, Pula II bez bodova. U Trećoj ligi prva dva mejsta osvojili su riječki klubovi "Maestral" i "Rijeka II", te tako izborili ulazak u viši rang. "Uljanikovci" su do pred sam kraj natjecanja bili u igri za drugo mjesto, međutim na kraju su popustili te zauzeli četvrtu poziciju. Peto mjesto za treću ekipu "Pule" za koju su nastupali mnogi kadeti

i juniori odličan je plasman, a najuspješniji pojedinac bio je junior Danijel Škifić koji je osvojio 4.5 bodova iz pet partija. Vatreno krštenje imao je i iznimno daroviti kadet Pavle Bonča pred kojim je sigurno lijepa šahovska karijera ukoliko bude uporno radio na usavršavanju.

Konačni poredak: Maestral, Rijeka II 14, Rječina, Uljanik 11, Pula III 10, Crikvenica 9, Goran 8, Kraljevica 5, Delnice, Vodnjan 4 boda. U odnosu na prošli godinu, Pazinci su nastupajući u Četvrtoj ligi napravili korak dalje te se plasirali na treće mjesto i samo je pitanje vremena kad će izboriti ulazak u Treću ligu. Cijelu ligu odlično su odigrali Jakub Mrkaljević, Denis Rafaeli_ i Davor Pilat, a posebno su istaknuo Rafaeli sa sjajnim rezultatom od 8 bodova iz devet partija. Ispred Pazinaca plasirale su se ekipe "Gacke" iz Otočca i "Goranke" iz Ravne Gore koje će sljedeće godine nastupati u Trećoj ligi. Konačni poredak: Gacka18, Goranka 13, Lovac, Kastav 11, Krk II 9, Volosko 8, Cres, Zrinski- Frankopan 6, Rječina II, Rovinj 4 boda.

Sljedeće godine u natjecanje će se uključiti i dvije novoformirane ekipe iz Istre, rovinjska "Batana" i grožnjanski "Intelekt" koji će, po svemu sudeći, odmah voditi glavnu riječ u Četvrtoj ligi. Za rovinjsku "Batanu" nastupit će kompletna nekadašnja ekipa "Rovinja" što čini vrlo jak sastav, a igrači su jednostavno osnovali novi klub nakon razlaz s predsjednikom „Rovinja".

šah druga liga šk labin igra