Sabor donio zakone o poljoprivrednom zemljištu i o golfu

Sabor donio zakone o poljoprivrednom zemljištu i o golfu

16.12.2008. // HRT // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Hrvatski je sabor večeras donio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a kvorum su, nakon izlaska oporbe, ali i dijela vladajućih, činili i manjinski zastupnici Nazif Memedi i Deneš Šoja, zbog čega su ih ostali zastupnici nacionalnih manjina odlučili izbaciti iz svog kluba. Sabor je donio i Zakon o golfu. Oporba i zastupnici manjina nisu nazočili ni glasovanju o tom zakonu, a sabornicu je napustio i HSU-ovac Silvano Hrelja, ističući da se obvezao činiti kvorum samo za poljoprivredno zemljište.

Unatoč tomu, taj je zakon donesen glasovima 72 zastupnika. Milorad Pupovac (SDSS) potvrdio je novinarima da su se zastupnici nacionalnih manjina dogovorili da neće podržati donošenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu, za koji SDSS tvrdi da zadire u pravo privatnog vlasništva. Pupovac tvrdi i da je Memedi, koji je tada bio u Sarajevu, obećao da će podržati zahtjeve ostalih zastupnika manjina.

"Većina u Klubu nacionalnih manjina odlučila je da kolege Šoju i Memedija nakon ovoga ne smatraju članovima Kluba", rekao je novinarima Pupovac, koji tvrdi da su njih dvojica i ranije opstruirali rad kluba. Na pitanje hoće li SDSS raskinuti koaliciju s HDZ-om, odgovorio je kako će o tome odlučiti stranačka tijela. Sabor je ovim glasovanjem završio redovito jesensko zasjedanje, a s radom će nastaviti u veljači.

 

Hrvatski sabor zakonski proglasio golf državnim interesom

 

 Neka ostane zabilježeno, i putem Googlea zauvijek dostupno: Hrvatski sabor jučer je izglasao zakon o golfu, kojim taj sport porijekom iz daleke nam Škotske postaje stvar od posebnog državnog interesa. Naime, tim zakonom se omogućava privatnim investitorima, stranim i domaćim, da izvlaste vlasnike poljoprivrednih zemljišta i da nakon toga prenamijene to zemljište u građevinsko bez plaćanja naknade državi, a zatim na tim donedavnim oranicama i pašnjacima mogu pored golf terena graditi i apartmane. Do jučer su taj zakon čekali poduzetnici s šezdesetak planiranih golf terena od Istre do Dubrovnika. Tereni su planirani i na nekim lokacijama gdje pesticidi za održavanje terena osim zemljišta mogu onečistiti kraške vode. O atmosferi u sabornici izvjestili su Jutarnji list i Večernji.

 

Stazić: Sanadera treba kazneno goniti zbog Zakona o golfu

 

politika sabor parlament Zakon o golfu Zakon o poljoprivrednom zemljištvu političari zakon