Sa županijske skupštine: Rockwool ne radi u interesu Istre

Sa županijske skupštine: Rockwool ne radi u interesu Istre

22.11.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Istra je buisness friendly regija, ali ima onih koji se ponašaju protuistarski, kao Rockwool koji ne radi u interesu građana Istre i objektivno šteti okolišu, kazao je župan Ivan Jakovčić na aktualnom satu Županijske skupštine.

Na tu ga je izjavu isprovociralo pitanje Vlade Ivetića (Nezavisna lista Plinija Cuccurina) kojeg je zanimalo hoće li se nedavno povećanje komunalne naknade u Općini Pićan za tisuću posto odraziti na ulaganja ako taj primjer budu slijedili i drugi, te kakav je općenito stav Županije na tu odluku. Jakovčić je pojasnio da je ta odluka donesena prije svega zbog Rockwoola, te da će Općini preporučiti da je selektivno primjenjuje.

- Općina je autonomna i donosi svoje odluke. Na idućim izborima će se vidjeti je li ona bila dobra. O tome će odlučivati građani Pićna, kazao je župan.

Ivetić je pitao i što je Županija, od izglasavanja mjera za štednju i racionalizaciju, poduzela po tom pitanju, na što mu je Jakovčić rekao da oni vrlo racionalno troše sredstva i da je to njihovo trajno opredjeljenje. Vijećnik je, pak, zatražio da župan kaže koja je mjera štednje konkretno poduzeta, na što Jakovčić nije odgovorio.

Zakon o turističkom zemljištu je nesretan zakon, ocijenio je IDS-ov vijećnik Marin Grgeta. Osim te ocijene, upozorio je da je prošao rok za izradu provedbenih propisa, a župana je upitao jesu li jedinice lokalne samouprave uključene u izradu tih propisa. Jakovčić je odgovorio da je pitanje hoće li se taj zakon uopće provoditi.

- Već sada imamo neke najave da će biti izmjena i dopuna Zakona. Kaos se nastavlja, lobiji rade, a mi ćemo raditi u interesu građana, kazao je.

Preporučio je, tvrdi, lokalnim vlastima da što prije upišu vlasništvo nad turističkim zemljištem, te da se pokušaju dogovoriti s privatnim sektorom o uvjetima pod kojima će se zemljište koristiti. Po njemu je, međutim, teško očekivati da će u 99 posto slučajeva biti ikakvog dogovora.

Marino Roce (HDZ) zatražio je da mu se odgovori u čije je ime dožupanica Viviana Benussi prisustvovala sastanku u Zajednici Talijana u Novigradu, gdje su Marizu Labinjan, nesuđenu ravnateljicu Talijanske osnovne škole Novigrad, kako ona tvrdi u svom pismu, vrijeđali i diskriminirali samo zato što nije Talijanka. Upitao je i je li istina da je Benussi pritom izjavila: "Bolje šepav i grbav, ali da je Talijan". Dožupanica je odbacila da je takvo što ikada izrekla, a kazala je da je sastanku prisustvovala na poziv talijanske zajednice i Grada Novigrada. Po njoj bi resorno ministarstvo bilo reagiralo da je bilo ikakvih nepravilnosti u izboru ravnateljice.

Roce je pitao i što je Županija, kao osnivač škole, poduzela u zaštiti dostojanstva Marize Labinjan, koja je, kako je kazao, dugogodišnji prosvjetni djelatnik. Župan je kazao da je riječ o "iskonstruiranom slučaju", a za Vivianu Benussi da je iznimna suradnica.

- Neću dozvoliti da se u ovaj slučaj uključe ekstremisti, niti da se napada Benussi. Ona ima pravo mirno hodati Istrom. Ako je nešto bilo krivo u izboru ravnatelja, neka to kažu mjerodavne institucije, rekao je Jakovčić, dok je Roce zaključio da "nam nije na čast ovo što se dogodilo".

Maju Šarić iz SDP-a zanimalo je što će biti financirano s 80 milijuna kuna, koliko su dosad građani, plaćajući vodu, uplatili tvrtki Istarski vodozaštitni sustav, te koju uslugu ta tvrtka pruža, na što joj je župan objasnio da je riječ o zaštiti izvorišta pitke vode. Rekao je da je već počela gradnja kanalizacije u Roču, a da je namjera u 100-tinjak istarskih mjesta pobrinuti se za problem otpadnih voda.

- Ubrali smo značajna sredstva i ubirat ćemo ih i dalje. Želimo zaštiti izvorišta pitke vode. Mi smo lider u tome koliko ljudi ima pitke vode, a naša je inicijativa zaštite izvorišta možda jedinstvena i na cijelom kontinentu, zaključio je župan. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

 

rockwool poduzetništvo gospodarstvo županijska skupština