Sa zasjedanja gradskog poglavarstva - Proračun smanjen 5%

Sa zasjedanja gradskog poglavarstva - Proračun smanjen 5%

22.11.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Poglavarstvo je na jučerašnjoj sjednici predložilo izmijenjen i dopunjen proračun za ovu godinu u iznosu od 66 milijuna kuna, što znači pet posto manje od planiranog. Najviše su smanjeni prihodi od komunalnog doprinosa i kapitalnih pomoći, po milijun i pol kuna. Optimizam ulijeva povećanje prihoda od poreza na dohodak od nesamostalnog rada za 4,5 posto i od poreza i prireza od samostalnih djelatnosti za 7,7 posto.
Izdaci u socijalnom programu povećani su za 50 tisuća kuna u svrhu novčanih pomoći socijalno ugroženim obiteljima uoči božićno-novogodišnjih praznika. Program poticanja razvoja malog gospodarstva smanjuje se za 545 tisuća kuna ili 36 posto iz tri razloga: poduzetnici korisnici subvencionirane linije »Poduzetnik 2« prijevremeno su vratili kredite, odustalo se od uređenja Pjacala te od izrade projekta ukupnog razvoja grada. Program izrade dokumenta prostornog uređenja povećan je za 21 tisuću kunu.
Povećani su izdaci za otkup zemljišta, idejno rješenje knjižnice i prostornog uređenja grada, a izostali su izdaci za Detaljni plan uređenja zone Čekadi jug, Detaljni plan uređenja Kature 2 te za natječaje za arhitektonsko rješenje Doma umirovljenika i ulaza u grad. Za izgradnju objekata i uređenje komunalne infrastrukture utrošit će se 4,3 milijuna kuna ili petina manje od planiranog, od čega se 2,3 milijuna kuna odnosi na izostanak kapitalnih pomoći za odlagalište komunalnog otpada Cere. Iz ovog programa je u program održavanja komunalne infrastrukture prenijeto 800 tisuća kuna za rekonstrukciju javne rasvjete u Ulici Zelenice, što je glavni uzrok njegova povećanja za 1,4 milijuna kuna ili 14 posto.
Prema konačnoj bodovnoj listi, stipendije je dobilo svih šest učenika koji su ih zatražili, 21 od 32 prijavljena studenta prve te 22 od 35 studenata ostalih godina studija. Prihvaćena je i lista za davanje 24 gradska stana u najam. Najpovoljnijom ponudom za uređenje prometnih površina na Pjacalu proglašena je ona riječke tvrtke Teh-Projekt po cijeni od 106 tisuća kuna. Kafićima koji su tražili produljenje radnog vremena odobren je rad do 2 sata u razdoblju od 15. prosinca do 6. siječnja.

poglavarstvo zasjedanje proračun