S predhodne rasprava PUP-a: Potpićan treba dovršiti

S predhodne rasprava PUP-a: Potpićan treba dovršiti

30.1.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Izgradnja obiteljskih kuća u sjevernom i stambenih zgrada u južnom dijelu te preuređenje središnjeg parkirališta u trg, osnovne su značajke prijedloga Prostorno-urbanističkog uređenja Potpićna.Predstavljen je na jučerašnjoj prethodnoj raspravi koju je

Općina organizirala u suradnji s izrađivačem, pulskim MODUS-om. Na pitanja predstavnika HEP-a, Elektroistre, Vodovoda Labin i novinara odgovarali su načelnik Vladi Runko i voditelj stručnog tima za izradu Bruno Nefat.

Prijedlog PUP-a polazi od potrebe da se naselje do kraja definira na vrijednostima na kojima je izraslo. Izgradnja na šumovitom obronku Dumbrova počela je prije 60-ak godina za potrebe smještaja radne snage iz obližnjeg rudnika Tupljak, a zatim je 80-tih nastavljena za radnu snagu u tvornicama koje su nastale kao njegova supstitucija. Mlada urbana cjelina ima dobru infrastrukturnu bazu, a potrebe za zahvatima postoje jedino u kablovskom i kanalizacijskom sustavu. Za širenje istočno i zapadno nema potrebe, pa će ti dijelovi biti obrubljeni zelenim površinama.

Sjeverno, do željezničke pruge,predviđen je nastavak izgradnje obiteljskih kuća sa premještanjem boćarskog igrališta, a južni prostor, uzbrdo, namijenjen je stanogradnji u skladu s već postojećim trokatnicama i četverokatnicama.

Najzahtjevniji zahvat bit će uređenje središnjeg dijela naselja, sadašnjeg parkirališta, u gradski trg s obzirom da se nalazi na kosom terenu i neposredno uz cestu Labin - Pazin.

To je moguće izvesti s više platoa različitih namjena i načina korištenja.

PUP-om će biti definirane okućnica zgrada i izgradnja zamjenskih objekata za bespravno sagrađene garaže i spremišta. Izgradnja sportske dvorane također je njegov sastavni dio, a ako mogućnost ostavljeno je stvaranje sportsko rekreacijske zone, koja bi se prostirala uz rijeku Rašu. Namjena zapuštene zgrade bivšeg motela nije određena zbog nejasnoća oko vlasništva, a načelnik kao opcije koje se spominju navodi preuređenje u dom za starije osobe ili u stambenu zgradu.

Približno polovica postojećeg naselja katastarski se vodi kao posjed Hrvatskih šuma, pa će Općina od Vlade zatražiti prijenos vlasništva.

Umjesto 60 hektara, koliko je predviđao stari PUP, građevinsko područje iznosit će 32 hektara budući da je ostvarenje plana veća površina nepotrebna. Projekcijama rasta broja stanovnika prirodnim i mehaničkim putem došlo se do podatka da bi Potpićan do 2015. godine mogao brojati 705, a do 2020. godine 767 stanovnika.  R. SELAN

 

općina kršan motel rijeka raša raša valdi runko bruno nefat pup prijedlog urbanističkog plana potpićan