S Mjesnim odborima na području Labina o novom Proračunu

S Mjesnim odborima na području Labina o novom Proračunu

6.9.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Prošloga tjedna započele su konzultacije s članovima Mjesnih odbora oko prijedloga Proračuna za 2023. godinu. Tako su održani sastanci sa četiri od sedam Mjesnih odbora i to MO Kapelica, Labin Gornji, Labin Kature i Rabac.

Uz gradonačelnika Valtera Glavičića, sastancima su prisutvovali pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju Anamarija Lukšić i  pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom Danijel Žužić.

Predstavnici Mjesnih odbora upoznati su sa brojnim projektima koji su realizirani na područjima njihovih mjesnih odbora ili su u fazi realizacije.

MO Rabac

Kako je naglašeno na sastanku sa Mjesnim odborom Rabac, u tijeku je realizacija arhitektonske studije uređenja centralnog dijela Rapca, odnosno Rive te se uz uključivanje brojnih dionika po završetku studije očekuju i prvi zahvati u prostoru koji će zasigurno već za iduću sezonu donijeti neke zanimljive promjene u ovom naselju. Razgovaralo se i mnogim drugim projektima poput uređenja određenih dionica nogostupa, stepenica, čistoći i slično.

MO Labin Gornji

S predstavnicima ovog Mjesnog odbora razgovaralo se o brojnim temama, no jedna je zasigurno svojom vrijednošću ali i važnošću prevladala. Radi se o rekonstrukciji starogradske jezgre, projektu o kojem se mnogo pričalo, a već ove godine bit će dovršen. Naime, projekt koji uključuje rekonstrukciju infrastrukture starogradske jezgre od vrata Sv. Flora preko Starog trga i ulicom 1. Maja pored crkve i muzeja muzeja pa do fortice, te odvojak od Starog trga prema Uskočkim vratima, bit će gotov do kraja godine kada će biti izdana i građevinska dozvola. Nakon izdavanja iste biti će izrađen točan terminski plan radova.

Osim starogradske jezgre, razgovaralo se i o uređenju i sanaciji te probijanju određenih novih odvojaka kao i asfaltiranju prometnica u naselju Presika te skoroj prijavi na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sanaciju odnosno pošumljavanje popularne Pinete.

MO Labin Kature i MO Kapelica

Na sastanku s predstvanicima MO Kature razgovaralo se dodatnom uređenju ovog najbrojnijeg labinskog naselja. O uređenjima površine u blizini „zelene“ zgrade te uređenjima ostalih zelenih površina u Istarskoj i ulici Sv. Mikule,

MO Kapelica, područje Grada koje se vjerojatno i najviše šri i nastanjuje posljednjih godina imalo je nekoliko aktualnih tema. Razgovaralo se o nastavku radova na drugoj dionici obnove županijske ceste koje se nastavlja sredinom rujna od „butegice“ pa do Morčaka. Ukupno kroz dvije faze radova ŽUC i Grad Labin uložili su više od 11 milijuna kuna. Očekuje se završetak radova do kraja godine kada će biti obnovljena kompletna dionica od kružnog toka Kapelica pa sve do Morčaka uz novoizgrađeni nogostup. Ono što je važno naglasiti jest činjenica da nastavak radova na prometnici donosi i prve radove na projektu Aglomeracije vrijednom više od 800 milijuna kuna.

Naime, proveden je postupak nabave te će se u dionicu kolnika koji se obnavlja ugraditi infrastruktura novog kanalizacijskog sustava. Tako će Kapelica biti prvo labinsko naselje u kojem su započeli konkretni radovi na Aglomeraciji, a zbog svoje ce specifičnosti terena imat tzv. Vakumski sustav kanalizacije.

Uz brojne druge teme poput postave javne rasvjete, uređenja naselja, asfaltiranja puteva, novih dionica nogistupa, valja istaknuti kako je Grad Labin osigurao sredstva te će u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova u narednim tjednima biti postavljene dvije kamere za nadzor prometa, a nakon završetka radova na zadnjoj dionici prometnice biti će postavljena i treća kamera. Na ovaj način dodatno će se utjecati na kontrolu brzine kretanja vozila i sigurnost sudionika u prometu.

Na svim sastancima zaključeno je kako će u narednom periodu članovi Mjesnih odbora definirati određene prioritete i zahtjeve dostavljenje od strane građana te iste dostavili Gradu Labinu. Nakon sastanaka sa svim Mjesnim odborima i zaprimljenim prioritetima od strane svih sedam MO-a, kreće slganje nacrta Proračuna za iduću godinu.

mjesni odbori labin proračun