S instruktaže: Istra se sprema za referendum

S instruktaže: Istra se sprema za referendum

14.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

U DIP-u očekuju da će konačni rezultati državnog referenduma, koji će biti održan 22. siječnja, biti poznati istog dana najkasnije do ponoći. Rečeno je to u Pazinu na instruktaži što ju je županijsko povjerenstvo za provedbu referenduma održalo s predsjednicima povjerenstava na razini istarskih gradova i općina.

Glasat će moći samo oni birači koji su upisani u izvod iz popisa birača na svom biračkom mjestu i oni sa žutim ili plavim potvrdama.

Žuta potvrda za državni referendum se dobiva u Uredu državne uprave (matični ured) na dan referenduma ako birač nije upisan u izvodu iz popisa birača (no trebalo bi to provjeriti na biračkom mjestu, jer žuta je bila i potvrda za glasanje na parlamentarnim izborima).

Plave potvrde imaju oni birači koji su se privremeno ispisali iz popisa birača u svom mjestu, ali nisu do kraja u predviđenom roku završili postupak privremenog upisa u popis birača u onom mjestu u kojem će biti na dan održavanja referenduma.

Ako na biračko mjesto dođe birač iz drugog mjesta bez plave potvrde, neće moći glasati.

Glasanje će trajati neprekidno od 7 do 19 sati, a glasački listići moraju biti lepezasto složeni na stolu pred biračkim odborom. Na svakom će biračkom mjestu biti samo jedna glasačka kutija te u blizini biračkog mjesta ne smije biti zastave Europske unije niti bilo kakvog propagandnog materijala vezanog za pitanje postavljeno na referendumu.

Na ulazu u biračko mjesto bit će vidno istaknut plakat s odlukom o raspisivanju državnog referenduma, zakonskim odredbama i izgledom glasačkog listića. Promatrače mogu imati nevladine udruge i političke stranke, što dokazuju iskaznicama koje im je izdao DIP. (S. B.)

 

referendum popisi biraca rezulatati eu europska unija