RUDNICI BAŠTINE - Za mlađe od 25 i starije od 54 godine te invalide: VJEŽBE ĆE SE ODRŽAVATI U SREDNJOJ ŠKOLI MATE BLAŽINE

RUDNICI BAŠTINE - Za mlađe od 25 i starije od 54 godine te invalide: VJEŽBE ĆE SE ODRŽAVATI U SREDNJOJ ŠKOLI MATE BLAŽINE

14.1.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Projekt "Rudnici baštine" ide dalje. I tijekom proteklih mjeseci, partneri su marljivo radili na nizu aktivnosti nužnih za ostvarenje dvaju programa koji se planiraju ovim projektom. Riječ je o edukaciji za kuhare tradicijske kuhinje te o programu osposobljavanja interpretatora kulturne i prirodne baštine.

Time nositelj projekta, Pučko otvoreno učilište Labin, u partnerstvu s pulskom ustanovom Diopter, udrugom Istra Inspirit te ugostiteljskim obrtima Bukaleta iz Barbarige i Koral iz Plomina, želi pridonijeti povećanju zapošljivosti mlađih od 25 godina, starijih od 54 godine te osoba s invaliditetom s područja Labina i Pule. Projekt je osmišljen u svrhu promicanja inovativnih inicijativa u sektoru turizma i ugostiteljstva, a realizira se sredstvima Europskoga socijalnog fonda.

Nakon radionica za mentore i predavače koje su se održale tijekom lipnja, POU je tiskao nedavno priručnik za nastavnike u izobrazbi odraslih "Obrazovna motivacija u novim okolnostima" u kojem su sažeta osnovna andragoška znanja i načini motiviranja odraslih na učenje. Osim predavača koji su angažirani na ovom projektu, primjerke priručnika, čija je autorica Irena Kiss, dobit će Gradska knjižnica Labin, kao i knjižnica Srednje škole Mate Blažine.

- Gotov je i priručnik za tečajeve namijenjen interpretacijskim vodičima, a u tijeku je izrada i onog za provođenje programa za buduće kuhare tradicijske kuhinje. Kao što je navedeno u publikaciji za polaznike programa osposobljavanja interpretatora kulturne i prirodne baštine, koju potpisuje udruga Istra Inspirit, glavni je cilj priručnika pomoći sudionicima da razviju potrebne kompetencije za uspješno korištenje koncepta interpretacije baštine u vlastitom radnom kontekstu. Vještine na kojima će se raditi odnose se na istraživanje, planiranje te usavršavanje komunikacije putem različitih medija i tehnika. U publikaciji su na inovativan način obrađene teme poput određivanja atraktivnih značajki i priča, interpretativnog potencijala lokaliteta, osnovnih načela interpretacije i njihove primjene, konceptualizacije i planiranja obilaska, orijentacije posjetitelja, tekstnog i vizualnog sadržaja promotivnih materijala, vještine prezentiranja uz upotrebu odgovarajućih medija, procjene iskustva posjetitelja i optimizacije izlaganja i komunikacije, rekla je Daniela Mohorović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin. 

Programe će u spomenuta dva grada moći pohađati ukupno 40 polaznika te će ostati na raspolaganju zainteresiranih i nakon završetka projekta, odnosno nakon travnja 2021. Osim što se radilo na priručnicima, u proteklom razdoblju dogovorene su i pojedinosti u vezi s praktičnim dijelom nastave za kuhare tradicijske kuhinje. Vježbe će se održavati u Srednjoj školi Mate Blažine, a praksa u lokalima Bukaleta i Koral. Još se ne zna točno kada će započeti s tečajevima.

rudnici baštine pučko otvoreno učilište labin diopter inspirit bukaleta koral