Rokova u Pićnu

Rokova u Pićnu

18.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Rokova je u Pićnu ujedno i Dan općine, a prošlo je vikenda obilježena uz zabavu, sportska natjecanja, misno slavlje i simbolično otvaranje biološkog pročistača otpadnih voda. Održani su turniri u malom nogometu i boćanju, biciklijada te je otvorena pješačka staza sv. Nicefora, koja se kružno pruža oko mjesta. Svečanu svetu misu predvodio je Valentin Pozaić, pomoćni zagrebački i naslovni pićanski biskup. Inače, Pićan ove godine obilježava 220 godina od kada je ukinuta pićanska biskupija. Navečer su okupljene zabavljali Karma i Anelidi, a u ponoć je upriličen vatromet.
U popodnevnim satima župan Ivan Jakovčić je rezanjem vrpce pustio pročistač u pogon.


- Najveća investicija realizirana u posljednjih godinu dana je dovršetak gradnje prve faze fekalne kanalizacije u općini. Vrijednost joj je 1,1 milijun kuna, od čega je 600 tisuća osigurala Županija, 300 tisuća Hrvatske vode, a 200 tisuća Općina Pićan, rekao je načelnik Ivan Franković.


Jakovčić je kao jedan od najvećih općinskih problema istaknuo Rockwool.
- Uvijek je zadovoljstvo biti u Pićnu jer je ovo općina koja zaista grabi naprijed. Simboličko otvaranje biološkog pročistača otpadnih voda u starom gradu potvrđuje našu brigu za okoliš. To je ono što zaista želimo postići u Istri kada je u pitanju gospodarenje i tretman otpadnih voda. Svi znamo i ne trebamo bježati od činjenice da je ovdje s druge strane jedan problem po pitanju okoliša, a to je tvornica Rockwool. Poručio sam da će ona ili raditi po svim propisima ili jednostavno neće raditi. Ne možemo mi s jedne strane ulagati za nas velika sredstva u okoliš, a s druge strane da netko taj okoliš zagađuje i stvara profit, kazao je župan.
Od Branka Bičića, voditelja uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda u Pićnu i djelatnika komunalnog poduzeća 1. maj iz Labina, doznajemo da je pročistač predviđen za 250 domaćinstava.


- Naziv mu je Bio Cleaner, BC 250. To je dovoljno za mjesto Pićan. Garancija je da će voda koja izlazi iz pročistača biti pročišćena 90 do 98 posto. Već sada u probnom radu dobivamo pročišćenu vodu i preko 98 posto, jučer smo imali 98,6 posto, a još nemamo svu kanalizaciju spojenu. To predstavlja problem, no to je posao kojem ćemo sada prionuti. Time štitimo od zagađenja istarski sliv pitkih voda južnije od Pićna, sve do Raše. To je važno vodonosno čvorište, rekao je Bičić.

S. BRNABIĆ

Rokova pučka fešta Dan Općine zabava biopročistač Ivan Franković 1.maj Ivan Franković Staza Sv Nicefora Pićan