Rockwoolovo biti ili ne biti

Rockwoolovo biti ili ne biti

7.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U svibnju 2009. aktualnom sazivu Županijske skupštine istječe mandat. O kojim bi se još pitanjima i problemima trebalo raspravljati na sjednicama tog najvišeg predstavničkog tijela građana Istre, pitali smo predstavnike svih šest klubova vijećnika koji djeluju u Skupštini.
- Sigurno ćemo na dnevnom redu opet imati Rockwool nakon što prođe period za nadzor podataka, veli Tedi Chiavalon koji često na Županijskoj skupštini istupa u ime vladajućeg Kluba vijećnika IDS-a, a koji je i tajnik IDS-a. Chiavalon vjeruje da će se raspravljati i o izmjenama i dopunama županijskog prostornog plana vezano za golf igrališta jer je donesen Zakon o golfu i u zadnje je vrijeme golf top-tema. Chiavalon smatra da će broj golf igrališta biti usklađen s analizom koja se radi za sva planirana igrališta u Istarskoj županiji i koja će sigurno biti gotova.

 

Chiavalon bi razgovarao o modelu financiranja županija

Od ostalih značajnih pitanja kojima bi se Županijska skupština trebala pozabaviti do kraja mandata Chiavalon ističe razgovor o modelu financiranja županija, gradova i općina.
- Sramotno je da Županija raspolaže sa svega 0,6 posto državnog proračuna, negoduje Chiavalon i naglašava da u Hrvatskoj ne smije biti tabu tema i da Istra puno daje, a premalo joj se vraća.
- Trebalo bi do kraja definirati pitanje Rockwoola. To je obaveza koju smo si postavili krajem prošle godine i mora se odraditi, veli Lino Dobrila iz SDP-a, stranke koja s IDS-om drži vlast u Županiji. Treba analizirati kako se provode zaključci koje je donijela Županijska skupština o Rockwoolu i na bazi tih podataka planirati dodatne mjere. Već krajem ovog mjeseca treba odlučiti hoće li o Rockwoolu biti sazvana izvanredna ili tematska Skupština. Od županijskih programa Dobrila smatra prioritetnim gradnju bolnice u Puli. Do kraja ovog skupštinskog saziva, po njemu, trebalo bi učiniti maksimalne napore da se izvedu barem tehničke pripreme projekta ne bi li do kraja 2009. počela njegova realizacija.

Roce: Nema konsenzusa o ključnim pitanjima

- Županijska skupština i kompletna politička scena Istre nikada nisu razgovarali niti postigli konsenzus o svim ključnim gospodarskim i drugim pitanjima Istre, tvrdi potpredsjednik Županijske skupštine i dopredsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce, koji napominje da, iako postoje pitanja u kojima se svi slažu, to se nikada nije našlo na dnevnom redu Skupštine.

- Oni koji vode Županiju o tome nikada nisu htjeli raspravljati, kaže Roce. Tek je na novinarsko inzistiranje spomenuo neke projekte, poput ekoloških, a posebno one vezane za zaštitu podzemnih voda i odvodnju, koji su pokrenuti. Napomenuo je i da se cestogradnja u Istri ne svodi samo na Ipsilon.

- Je li porečka zaobilaznica prioritet zato što tamo živi župan ili su to neki drugi pravci koje treba zajedno utvrditi i izboriti se za novac, pitao je Roce te spomenuo probleme zdravstva i ribarstva.
- U globalnom smislu ima pitanja koja su u Istri životno značajna i o kojima treba razgovarati i donijeti ključne odluke, naglašava Roce.

Radnić: Oprostiti županu ako se izbori da Rockwool ode

- Rockwool, Kaštijun, »Brijuni rivijera« i županijski prostorni plan - odmah je, kao iz topa, glavne teme i probleme nabrojio oporbenjak Damir Radnić (ISDF), koji ističe da Rockwoolu definitivno nije mjesto u Istri, što je »shvatio i župan Ivan Jakovčić, ali koji se nije pokajao zbog uloge koju je imao u dolasku Rockwoola«.

- Bit će mu oprošteno ako se s nama izbori da Rockwool ode bez posljedica za državu jer truje građane, poručuje Radnić.
Iako je, veli, zvučalo pomalo suludo kad su neki govorili da Istri ne trebaju odlagališta smeća, sada se ta tvrdnja pokazuje točnom jer postoje nove tehnologije koje trebaju malo prostora i koje ne proizvode RDF gorivo u cementarama. Radnić veli da se zalaže za ekološko zbrinjavanje otpada uz nove tehnologije i protivi se županijskom centru za gospodarenje otpadom na Kaštijunu. Smatra i da je krajnje vrijeme da se u »Brijuni rivijeru« uključe - na bazi odluka gradskih i općinskih vijeća - Pula i one općine koje su vlasnici zemljišta gdje se taj projekt planira. Muče ga i izmjene županijskog prostornog plana, koje su usvojene glasovima IDS-a i SDP-a, s 24 golf igrališta, kao i to da se sada govori o još tri (jedno je višnjansko, a za druge nije poznata lokacija), te podsjeća na protivljenje da sportske lučice, kao što je pulska Bunarina, postanu nautičke, što znači da se gubi mogućnost da domaći ljudi sidre brodice za mali novac.

Jurman: Rasprava o utjecaju krize na gospodarstvo

Romano Černjul iz HSU-a javio se iz Pariza i tek kratko rekao da bi se na dnevnom redu Skupštine morao naći Rockwool jer je tako i zaključeno na međustranačkom kolegiju kada je inicijativa o sazivanju izvanredne Skupštine o Rockwoolu zamrznuta na 45 dana. Uz to, Prostorni plan Istarske županije trebalo bi uskladiti s novim Zakonom o golfu.
Sandro Jurman (HSLS) veli da Županijska skupština treba odraditi dug i donijeti konačna rješenja o nizu tema koje su se provlačile kroz ovaj mandat. Izdvojio je gospodarsko stanje u županiji i nezaposlenost jer, iako se o tome razgovaralo, sada su te teme aktualne zbog najavljene ekonomske krize i treba izvidjeti mogućnost utjecaja županijskih i lokalnih vlasti na takvo stanje.
- Svakako se treba odrediti prema projektu »Brijuni rivijera«. Imam dojam da se oko toga jako dugo ništa ne dešava iako je taj projekt prezentiran kao ključan za Istru i njegova realizacija kao neupitna, veli Jurman, podsjećajući na skupštinski zaključak o izvješćivanju županijskih vijećnika o tom projektu.

Jurman smatra neophodnim i da se još jednom izvijesti o Rockwoolu i učinjenom po zaključcima Skupštine te eventualnoj novoj raspravi. Tu su i izmjene i dopune prostornog plana zbog Zakona o golfu, za koji Jurman kaže da je »latentna opasnost za istarski prostor« i zalaže se za smanjenje broja golf igrališta.

Selvina BENIĆ

rockwool romano černjul politika marino roce županijska skupština