Rockwoolovi radnici tvrde da je 99 posto izjava o Rockwoolu laž!

Rockwoolovi radnici tvrde da je 99 posto izjava o Rockwoolu laž!

12.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN -Ogromni vijci, poluge i rotirajući valjci, koji kao da ne stoje samo na podu, nego i nekako »rastu« s visokog stropa, doimaju se poput metalnih siga dok hodamo kroz pustu, no nevjerojatno čistu halu tvornice Rockwool, koja je već skoro pola godine na udaru ekoloških udruga. Zabrana proizvodnje zbog neusklađenosti građevinske dozvole i projekta sa stvarnim stanjem »poslala« je polovicu proizvodnih radnika na godišnji odmor, priča voditelj proizvodnje Flavio Gregorović. Od ukupno 136 radnika, oko 40 ih koristi godišnji odmor, jer kad se jednom krene, pojašnjava, više neće biti vremena za odmor ove godine. Što u ovakvim uvjetima radi većina radnika, pitamo jednog od njih - Deana Miletića.
- S obzirom na to da postoji proizvod koji je napravljen u probnom radu, a nakon zatvaranja se nije mogao prodavati, uglavnom radimo na zaštiti. Proizvod se »oblači« u crne vreće, kao zaštita protiv sunca i ostalih vremenskih prilika, kaže Miletić. Po njegovim riječima radnici prolaze i dodatno obrazovanje, jer su ranije bili temeljno obučeni za jedan stroj, a sada se obrazuju i za rukovanje ostalima. Njegov kolega Milan Gojić veli da je nedavno ponovno stigla dozvola za prodaju kamene vune, koja se uglavnom izvozi, a očekuje ih i još jedan edukacijski boravak u Rockwoolovoj tvornici u Neuburgu. U međuvremenu, po jedna smjena radi ujutro, druga poslijepodne, dok je noćna ukinuta. Miletić dodaje da je do ideje o pismu medijima o radničkom viđenju događaja oko Rockwoola došlo spontano, na mjestu gdje se inače zaposlenici rado okupljaju, kraj jednog od strojeva.


- Bilo nam je dosta stalno slušati neke optužbe, za koje možemo reći da su netočne. Ljudi pričaju o nekakvim filterima, koji nemaju nikakve veze. Mi nismo zatvoreni zbog zagađivanja, jer to nikad nismo radili, u što smo se i sami uvjerili po parametrima na našim monitorima, nego zbog građevinske dozvole. Osobno nisam imao neugodnosti zbog situacije oko Rockwoola, u kafiću, ili negdje drugdje vani, ali znam da neki jesu. Razgovor u kafiću počne kao šala, a završi ozbiljno, kaže Miletić, dok Gojić dodaje da nije točno da je bilo pritisaka Uprave da radnici napišu pismo medijima, upravo suprotno, vodstvo je bilo suzdržano, no na kraju je pristalo.
Čak 99 posto stvari koje se pišu o Rockwoolu je laž, uvjeren je njihov kolega Emil Licul. - Oprema nije stara, mi smo je sami montirali i vidjeli da je nova i da je veći dio iz Danske i Njemačke. Čak i ona nabavljena u Poljskoj je nova, kaže Licul i naglašava da su morali javno izaći sa svojim iskustvima kao radnici.
Vodeći nas kroz opustjelu halu, Gregorović potvrđuje da je tek dio opreme u mlinu rabljen, ali dodaje da to nema utjecaja na okoliš, kao i da je od svih tvrtki u kojima je radio - a bilo ih je sedam, osam - ova sigurno najsuvremenija. U dvorištu ispred hale nalazi se gomila bazalta, kamene sirovine koju nabavljaju iz kamenoloma Radlovac kraj Orahovice. - Najvažniji je sastav sirovine, jer on utječe na kvalitetu proizvoda. Ima i drugih kamenoloma od kojih bi mogli uzimati materijal, ali zasad koristimo ovaj, priča Gregorović. Kraj bazalta, ispod natkrivenog prostora stoji gorivo za peć - koks, na kojeg su položene široke cerade. U prvom dijelu hale peć je za taljenje, no nema niti jednog radnika, kao ni u preostalim proizvodnim dijelovima tvornice - s izuzetkom laboratorija i prostora za skladištenje i pakiranje. Po Gregorovićevim riječima, malo je tvornica u kojima se toliko polaže u zaštitu na radu i zaštitu okoliša kao u Rockwoolu. Cijeli proces je kompjuteriziran, i nema nikakvog manualnog rada, kao što se može čuti u medijima.
Na kraju tvornice, mjestu gdje izlaze gotove ploče kamene vune, svjetlo kroz oveća vrata prodire duboko u halu, a iznad pravilno postrojenih paketa s crvenim Rockwoolovim logom na dvorištu izdiže se Pićan. Tu smo i zatekli grupu od dvadesetak radnika, koji su marljivo prebacivali pakete kamene vune, a nakon početnog premišljanja, ipak su se pristali fotografirati. Da situacija u javnosti nije krajnje zaoštrena, vjerojatno bi im posao bio lakši, a i osmjeh srdačniji.

 

Srpanj - novi početak za Rockwool?

Po riječima Gregorovića, Ministarstvu prostornog uređenja nedavno je upućena dokumentacija za izmjenu glavnog projekta, kojim se on usklađuje sa stvarnim stanjem.


- Kada takav projekt Ministarstvo prihvati, očekujemo otvaranje gradilišta za još neke prilagodbe, zatim dozvolu za novi probni rad. Očekujemo da bi on mogao početi u srpnju, najavljuje Gregorović.

 

Foto:Milan Gojić i Flavio Gregorović


 

 

zagađivanje tvrtka RockwoolAdriatik rad dozvola Milan Gojić Flavio Gregorović Rockwool radnici tvrdnje