Rockwool zamjera Sindikatu na vršenje pritiska, odluka o uporabnoj dozvoli i dalje na čekanju

Rockwool zamjera Sindikatu na vršenje pritiska, odluka o uporabnoj dozvoli i dalje na čekanju

26.2.2009. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Rockwool traži sudjelovanje Radničkog vijeća u Kolektivnom pregovaranju, dok predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić tvrdi da u pregovaranju neće sudjelovati Radničko vijeće kakvo Rockwool želi. Rockwool pak zamjera Buliću na pritisku jer se sada kako navode, nalaze u teškom i zahtjevnom periodu.

Prenosimo dopis Rockwoola Sindikatu u cijelosti: «Rockwool je svjestan da je Kolektivni ugovor, kao i bilo koji drugi sporazum, predmet usklađivanja volje obiju strana- poslodavca i Sindikata- koji se može ili ne može postići u određenom slučaju.

Vezano za našu raspravu o Radničkom vijeću u pregovaranju o Kolektivnom ugovoru, točno je da je pregovaračka strana Sindikat a ne Radničko vijeće; ali ništa u zakonu ne spriječava Radničko vijeće da se uključi u pregovaranje Kolektivnog ugovora.

Čak štoviše, prema zakonu Radničko vijeće mora blisko surađivati sa Sindikatom osnovanim kod poslodavca.

Nema sumnje da to uključuje suradnju vezano za najvažniju ulogu Sindikata- pregovaranje Kolektivnog ugovora. Rockwool  smatra da je volja radnika da osnuju Radničko vijeće znači da radnici žele imati tijelo koje će predstavljati interese svih radnika; Sindikat za razliku od toga, ne može zanemariti i zanijekati ulogu Radničkog vijeća kao najvišeg tijela radnika; inače bi izgledalo kao da ne djeluje u ime Rockwoolovih radnika.U skladu s time željeli bismo omogućiti da Radničko vijeće kao predstavništvo svih radnika a ne samo članova sindikata – bude prisutno tijekom pregovaranja Kolektivnog ugovora. Smatramo korisnim i u skladu sa zakonom da Sindikat i Radničko vijeće blisko surađuju.

Isto tako, kao opći komentar vezan za našu komunikaciju, smatramo krajnje nekorektnim pritisak koji se vrši na nas sa Vaše strane vezano za odgovaranje  na vaše zahtjeve s obzirom da ste u potpunosti svjesni da se sada nalazimo u vrlo teškom i zahtjevnom periodu  u kojem smo računali na Vašu podršku i fleksibilnost. 

Računali smo na to kako bismo se svi zajedno borili za opstanak ove kompanije i radnih mjesta; što bi trebao biti i Vaš najvažniji cilj. Izgleda kao da Sindikat zanemaruje partnerski odnos koji bi općenito trebao biti uspostavljen s poslodavcem dok bi  i Sindikat i Rockwool trebali imati isti cilj  u trenutnoj situaciji- smatramo da  su pod datim okolnostima zahtjevi i prijetnje Sindikata  vrlo nekorektne prema nama.

Uzevši sve u obzir držimo se našeg mišljenja da se nastavak pregovaranja može sprovesti samo nakon dobivanja uporabne dozvole i uspostavljanja Radničkog vijeća što može garantirati  pregovaranje u stabilnom okruženju i uz prisutnost svih relevantnih strana». (Alberto Petro, Marco Boi, Bartsoz Stentoft, Smiljana Hrvatin Jugovac)

 

 

Danas je istekao osmodnevni rok koji je Ministarstvo zaštite okoliša dalo tvornici kamene vune Rockwool za nabavu sirovine i pokretanje proizvodnje u svrhu nastavka tehničkog pregleda koji je uvjet za izdavanje uporabne dozvole. Kako tvornica još nije nabavila sirovinu, rok je ponovno produžen.

Kada tvornica osigura sirovinu, nastaviti će se i tehnički pregled, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

http://www.mzopu.hr/

 

Rockwool probna proizvodnja Pićan Lug sindikati ministarstvo zaštite okoliša marco boi bruno bulić uporabna dozvola