ROCKWOOL VRATIO NOVAC KOJI JE OVRŠIO JOSIPU RUPNIKU I ZELENOM SAVEZU Rupnik sada traži da mu Rockwool nadoknadi i štetu i plati kamate!

ROCKWOOL VRATIO NOVAC KOJI JE OVRŠIO JOSIPU RUPNIKU I ZELENOM SAVEZU Rupnik sada traži da mu Rockwool nadoknadi i štetu i plati kamate!

22.7.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Josip Anton Rupnik, predsjednik Zelenog saveza (nekadašnje Zelene stranke - zelene alternative), koji je još 2011. izgubio spor protiv tvornice kamene vune Rockwool Adriatic i morao joj platiti odštetu, nakon ponovljenog i pravomoćno okončanog sudskog postupka uspio je doći do ovršenih kuna. Ili barem, kako tvrdi, većeg dijela tog novca.

Naime, nakon presude Općinskog suda u Puli iz 2011., kojim su Rupnik i Zeleni savez proglašeni krivim zbog iznošenja neistinitih tvrdnji o Rockwoolu vezanih uz onečišćenje okoliša i građevinsku dozvolu, Rupnik se žalio Županijskom sudu koji je 2013. potvrdio tu presudu, da bi slučaj potom dospio na Ustavni sud koji je 10. listopada 2017. poništio obje presude i postupak vratio Općinskom sudu. Taj je sud opet presudio protiv Rupnika i njegove stranke, na što su se opet žalili Županijskom sudu koji je pak 10. lipnja 2020. poništio presudu Općinskog suda.


Naknada štete


Rupnik tvrdi da mu je većinu uplaćenog novca tvornica vratila, a za preostali dio šalje požurnice. 


- Rockwoolu sam platio sveukupno oko 165.000 kuna. Prema obračunu Fine, Rockwoool mi je trebao vratiti 211.000 kuna, od čega je vratio 150.000 i duguje mi još 15.000 bez kamata. Zeleni savez platio je tvornici skoro 150.000 kuna, a Rockwool je vratio 100.000. Duguje stranci još 50.000 bez kamata. Tu se svađamo jer ne žele platiti kamatu, a mi sudski zahtijevamo da nam nadoknade i kamatu, i troškove suda, advokata i nadoknade štetu. Bio sam blokiran 30 mjeseci i primao sam samo dvije trećine mirovine. Ovršene su mi sve naknade sa sjednica: član sam Županijske skupštine i raznih odbora. Ispraznili su mi sve račune. Stranka je bila u blokadi 17 mjeseci, a s njenog su računa pokupili sav novac koji je kao članica predstavničkih tijela dobivala od Grada Pule i Županijske skupštine, rekao je Rupnik.

Prvu presudu donio je Općinski sud u Puli koji je 2011. godine presudio da Rupnik i Zeleni savez moraju Rockwoolu isplatiti odštetu u iznosu od po 20 tisuća kuna zajedno sa zakonskim kamatama, te nadoknaditi i troškove parničnog postupka od 10.390 kuna. U slučaju da presuda postane pravomoćna, osim novčane naknade, Rupnik je trebao o svom trošku javno objaviti presudu na 18 internetskih portala te u pet dnevnih listova (i u Glasu Istre), u kojima je tvornicu prozivao za nezakonit rad. To, po Rupnikovoj tvrdnji, nisu učinili jer nisu imali sredstava pa im je obračunavana dnevna kazna od 200 kuna, što je na koncu, zajedno s kamatama, značajno podiglo iznos koji je njemu i stranci ovršen s računa.


Prilikom objave nepravomoćne presude, sutkinja Mirna Frančišković obrazložila je da Rupnik nije konkretnim dokazima potkrijepio svoje tvrdnje da tvornica zagađuje okoliš, a nije dokazao ni štetnost i nezakonitost ugovora i predugovora koje je tvornica sklopila.


Sloboda mišljenja


- Ako je netko lopov i ako je netko nešto mutio, onda se to mora i dokazati, a činjenica je da nije podignuta niti jedna kaznena prijava. Prenamjenu zemljišta je napravila Općina Pićan, a ne Rockwool, a da je i bilo nekih propusta, uvjerena sam da bi Državno odvjetništvo već poništilo ugovore za koje se tvrdilo da su štetni, rekla je Frančišković. Komentirajući Rupnikove tvrdnje vezane uz nezakonito ishodovanje građevinske dozvole, rekla je da postupak obnove građevinske dozvole nikad nije pokrenut te da je važeća dozvola pravomoćna za ovaj sud. Kad je riječ o ugrožavanju zdravlja ljudi i štete nanesene okolišu, sutkinja je kazala da su na području tvornice evidentirana tri prekršaja, da je ugrožavanje okoliša trajan i permanentan postupak te da to nije bio slučaj kod Rockwoola. Nijedan inspekcijski nalaz nije pokazao nezakonita odstupanja, istaknula je.


OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

rockwool presuda naknada štete sudski spor rupnik josip anton rupnik zeleni savez