Rockwool vraća sva poticajna sredstva?

Rockwool vraća sva poticajna sredstva?

10.11.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

NITI JEDNA DRŽAVNA INSTITUCIJA NIJE TRAŽILA DOZVOLU AGENCIJE ZA PODRŠKU TVORNICI KAMENE VUNE U POTPIĆNU.

Zakon o potporama ne predviđa odgovornost ili sankcije za davatelja, kao ni za korisnika nelegalno dodijeljene potpore. Postoji samo obveza povrata temeljem odluke Agencije, navodi se u odgovoru koji potpisuje Petra Petrović iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nema podataka o iznosima i davateljima poticaja Rockwoolu, već određene sumnje, te je upravo zbog toga pokrenula nadzor, može se zaključiti iz odgovora Agencije na naš upit nakon nedavnog priopćenja o navodno nezakonito dodijeljenim poticajima. Podsjetimo, udruga Ekop Istra u ožujku je pokazala javnosti ugovor koji su sklopili IDA, Rockwool i Općina Pićan, povezan i s »tajnim predugovorom« iz travnja 2005., a iz kojeg, po njihovu tumačenju, proizlazi da država daje 17 milijuna eura povlastica Rockwoolu. Po ugovoru, u ožujku 2005. obveze Istarske županije predviđene u predugovoru preuzela je Istarska razvojna agencija.
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nam je na upit da specificira davatelje i iznose potpora jučer odgovorila da je »postupak nadzora pokrenut upravo da bi se doznalo od koga je sve Rockwool dobio potpore i u kojim iznosima«.
- U ovom trenutku nemamo podataka o iznosima i davateljima, već samo indicije koje upućuju na to da su one dodjeljivane. Iako se one mogu davati samo uz prethodno odobrenje Agencije (izuzetak su male vrijednosti ili tzv. de minimis potpore) ili sukladno propisima za koje Agencija ocijeni da su usuglašeni sa zakonom, u slučaju Rockwoola nijedna državna institucija, ni na lokalnoj ni na nacionalnoj razini, nije zatražila odobrenje za dodjelu potpora ovoj tvrtki. Po izvješćima medija, osobito u proteklih nekoliko mjeseci, Rockwool je, navodno, dobio različite oblike poticaja, od umanjenih komunalnih i drugih naknada Općine Pićan, gradnje prilaznih putova do dogradnje trafostanice i slično… Agencija je stoga upite uputila onim tijelima državne uprave (Općina Pićan, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva) i poduzetnicima u državnom vlasništvu (HEP, Plinacro, Županijska uprava za ceste) za koje je upravo iz medija doznala da su mogući davatelji potpora. Državne potpore dodijeljene bez odobrenja Agencije nezakonite su, i u tom slučaju se nalaže povrat iznosa iskorištene potpore uvećan za zakonsku zateznu kamatu od dana početka korištenja. Postoje i iznimke, kad Agencija može iz posebno opravdanih razloga, a sukladno propisima o potporama, naknadno odobriti već dodijeljenu potporu.
Povrat se nalaže davatelju i korisniku, a potporu, naravno, mora vratiti korisnik. Zakon o potporama ne predviđa odgovornost ili sankcije za davatelja, kao ni za korisnika nelegalno dodijeljene potpore. Postoji samo obveza povrata temeljem odluke Agencije, odnosno nakon postupka koji se provede u vezi nadzora, navodi se u odgovoru koji potpisuje Petra Petrović. Odgovarajući na naš upit o tvrdnji Rockwoola da su dobili status povlaštenog ulagača, iz Agencije kažu da se Rockwool najvjerojatnije poziva na potpore dodijeljene po Zakonu o poticanju ulaganja pa je »moguće da se u slučaju poreznih i carinskih poticaja radi o zakonito dodijeljenim potporama, što će se također utvrditi u nadzoru«.
- Ipak, treba odgovoriti i na pitanje o drugim oblicima potpora, koji nisu uređeni ovim zakonom, već propisima na lokalnoj razini ili odlukama poduzetnika, zaključuje se u odgovoru.

 

Rockwool: Kvaliteta zraka ostat će prve kategorije

Tvrtka Rockwool Adriatic preksinoć je nastavila s probnom proizvodnjom, nakon što ju je prije šest dana prekinula zbog »optimizacije uređaja«.

- Početak proizvodnje iznimno je složen proces. Svjesni smo da je otvorenost i suradnja s lokalnom zajednicom izuzetno bitna te ćemo o svakoj značajnijoj informaciji vezanoj uz probni rad obavijestiti nadležna tijela i javnost. Tijekom probne proizvodnje može povremeno doći do kvarova ili kraćih zastoja, koji mogu rezultirati sigurnosnim ispustom kroz dimnjak za nuždu ili premosnicu. Takve situacije svest će se na minimum kad se proizvodnja stabilizira. Rockwool svakodnevno radi na poboljšanju efikasnosti proizvodnog procesa, navodi se u priopćenju iz tvrtke. Ističu da »poštuju sve zakonske obaveze« i djeluju »u skladu sa standardima Rockwoola koji su zahtjevniji od lokalnih propisa«.

- Kad govorimo o kvaliteti zraka u okolici, ona će ostati u prvoj kategoriji, kao što je i danas, tvrdi se u priopćenju.

Rockwool vraćanje poticaja? agencija za nadzor tržišnog natjecanja mito korupcija kontroverze zagađenje zagađivanje dimiti