Rockwool, Urbis-tech, Raška draga i MB Alona iz Rapca, labinske tvrtke koje su ove godine dokapitalizirane sa gotovo 194 milijuna kuna

Rockwool, Urbis-tech, Raška draga i MB Alona iz Rapca, labinske tvrtke koje su ove godine dokapitalizirane sa gotovo 194 milijuna kuna

5.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U 130 ovogodišnjih brojeva Narodnih novina objavljeno je 28.790 upisa u sudski registar. Pregledom i analizom svih tih upisa došli smo do podatka da su 24 istarske tvrtke povećale temeljni kapital za 356,1 milijun kuna, na 788 milijuna. Uplate u novcu čine dvije trećine ukupno uloženog u povećanje kapitala, a tako velik udio uplata postignut je zahvaljujući dokapitalizaciji tvrtke Rockwool Adriatic iz Potpićna.

U nju je većinski vlasnik (danski Rockwool) krajem veljače uložio 168,7 milijuna kuna i time povećao kapital na 466,3 milijuna. Drugo najveće ulaganje u istarske tvrtke, novcem putem dokapitalizacije izvršila je tvrtka Croatagna iz španjolske Katalonije.

Ona je povećala kapital sa 70 tisuća na 40,6 milijuna kuna u svoje dvije tvrtke iz Kanfanara za gradnju i prodaju nekretnina: Kvadrat i Kvadrat gradnja. Direktori tih tvrtki su Radomir Marić i Jose Maria Huguet Salvat, a od ranije su poznati po tome što su planirali izgradnju mamutica na Sisplacu u Puli.

U novcu su povećale kapital i tvrtke Martinela iz Kaštelira i Butan plin iz Novigrada. Općina Kaštelir-Labinci je vlasnik prve tvrtke za upravljanje, održavanje i izgradnju, a druge je talijanski Liquigas. Tim dvjema tvrtkama je povećan kapital za 26 milijuna kuna. Ističemo još dva povećanja kapitala u novcu.

Pulski Agroprodukt, u većinskom vlasništvu Kristijana Floričića, je povećao kapital za tri milijuna kuna, a Uljanik Proizvodnja opreme iz Vodnjana, u vlasništvu Uljanik Brodogradilišta, za 33,4 milijuna kuna. Na uplate u novcu otpada 24 milijuna kuna, a ostalo povećanje kapitala se odnosi na unos stvari i prava iz pulskog u vodnjanski pogon Uljanika.

Većina ostalih tvrtki je povećala kapital unosom stvari i prava, a najčešće nekretnina. Zbog potonje stavke povećan je kapital tvrtke Cigui za 21,4 milijuna kuna, Raške drage za 11,2 milijuna, Stancije Santolina za 4,6 milijuna, D.D. interijera za 2,9 milijuna, Ville Idee za 1,9 milijuna, Nove istarske knjižare za 1,1 milijun i tvrtke Lorencin za 785 tisuća kuna. Firma Cigui iz Crvenog Vrha je u vlasništvu obitelji Cigui, Rašku dragu iz Polja Čepić posjeduju dvojica Zagrepčana: Dražen Kovač i Michael Ljubas. Potonjeg mediji često povezuju s aferama u Elektroprometu. Vlasnici Stancije Santolina

iz Rovinja su Romina Hrvatin i Marin Sorgo, koji su tijekom ove godine prodali Danku Končaru svoju drugu rovinjsku tvrtku - Hacijendu Baldaši. David Delbianco je vlasnik tvrtke D.D. interijeri iz Medulina, Biljana Stipančić je na čelu Ville Idea iz Umaga (iako je prodala dio svog kapitala nepoznatom ulagaču).

 

Iza tvrtke Lorencin je Daša Crha Lorencin (supruga direktora IDA-e), a Anton Šegota iza Nove istarske knjižare, čiji je kapital povećan preuzimanjem dijela imovine Istarske knjižare.

Sve ostale tvrtke koje su ove godine povećale kapital učinile su to na način da su u tvrtke unijele prava, novčane tražbine, stvari ili pripojila druga društava. Ovaj potonji slučaj se dogodio u labinskom Urbis-techu (u vlasništvu Roberta Viškovića) koji je pripajanjem tvrtke K. W. R. povećao kapital s 210 na 230 tisuća kuna. Kompletan pregled istarskih tvrtki koje su ove godine povećale kapital, i čime, vidljiv je u priloženoj tablici. (slika)

 

Sedam tvrtki povećalo kapital za 27,2 milijuna kuna

U 2009. bilo je još sedam upisa u sudski registar vezanih za povećanja kapitala istarskih tvrtki, iako je to provedeno još lani. Tih sedam tvrtki je povećalo kapital za 27,2 milijuna kuna, na 102,6 milijuna. Najveće povećanje je bilo u porečkoj tvrtki Projekt Lesišćina. Bivša tvrtka u vlasništvu Drage Radolovića, a danas Danka Končara, je unosom stvari (vjerojatno nekretnina) u listopadu 2008. povećala kapital s 20 tisuća na 8,96 milijuna kuna. Isto se dogodilo i u tvrtki Porto Grimalda iz Cerovlja.

Kapital je povećan s 20 tisuća na 7,52 milijuna kuna, ali tu tvrtku je Radolović zadržao u svom vlasništvu. Uljanik Proizvodnja opreme je u svibnju 2008. povećala kapital za sedam milijuna kuna. Temeljni kapital je povećao: Casino Parentiua (tvrtka sa slovenskim kapitalom) iz Poreča za 2,8 milijuna kuna, na 6,87 milijuna; Adria Yachting iz Banjola (u vlasništvu Danka Serge) za 724 tisuće na 744 tisuće; S. I. C. trgovina-građevinarstvo- turizam (u vlasništvu Ivana Stojnića) iz Vabrige za 200 tisuća na 220 tisuća, a Tehomarkt-Promo iz Pule za 20 tisuća na 116 tisuća kuna. Potonjem društvu je povećan kapital temeljem pripojenja tvrtke Aruba club.

 

 Piše Paulo GREGOROVIĆ

mb alona raška draga urbis-tech čepić polje nekretnine prava novac profit gospodarstvo kapital dokapitalizacija rockwool