Rockwool uputio pozivno pismo predsjedničkim kandidatima / Marco Boi u nezavidnoj situaciji Rockwoola proziva Općinu Pićan

Rockwool uputio pozivno pismo predsjedničkim kandidatima / Marco Boi u nezavidnoj situaciji Rockwoola proziva Općinu Pićan

8.12.2009. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Marco Boi, Rockwoolov tehnički direktor jučer je uputio pozivno pismo svim predsjedničkim kandidatima, njih ukupno dvanaest. U pismu je predočena vrlo nezavidna situaciju u koju je doveden Rockwool, kao jedan od najvećih green-field investitora u Republici Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina. Marco Boi istaknuo je kako je tvornica od kada je započela s pokusnim radom prošle godine u kolovozu, pokazala kako radi poštujući iznimno visoke ekološke standarde.

Potvrđuje to i 50-ak inspekcijskih nadzora u tom razdoblju kao i  izvještaj g. Richarda Bolwerka. Ovog je nezavisnog njemačkog stručnjaka angažiralo upravo Ministarstvo zaštite okoliša kako bi ocijenio rad naše tvornice.  Pored ekološkog aspekta rada tvornice, Marco Boi osvrnuo se i na gospodarski doprinos tvornice koja izvozi 0,5% od ukupnog hrvatskog izvoza, što je iznimno velika brojka samo za jednu tvrtku. Također je pojasnio kako su upravo ovakve tvrtke i investicije poput Rockwoolove često spominjane kao jedan od modela izlaza iz gospodarske krize.

„Sigurno je da ovakva situacija nije dobra preporuka za potencijalne investitore u Hrvatsku. Ovdje imamo slučaj da jedna općina godinama ne ispunjava preuzete obaveze i blokira jednu od najvećih investicija“, zaključio je Marco Boi u pismu.

 

""Budući da ste u Vašoj predsjedničkoj kampanji vrlo aktivni i veliku pažnju posvećujete gospodarskom sektoru i potencijalima u Republici Hrvatskoj, obraćamo se Vama kao jedan od najvećih green-field investitora u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina.

Naime, naša je tvornica u vrlo nezavidnoj i nevjerojatnoj situaciji. Od kada smo s pokusnim radom započeli prošle godine u kolovozu, pokazali smo kako tvornica kamene vune radi poštujući iznimno visoke ekološke standarde. Potvrđuje to i 50-ak inspekcijskih nadzora u tom razdoblju. Time je naša tvornica u Istri najnadziranija Rockwoolova tvornica u svijetu (ukupno ih je 21), ako ne i među svim tvornicama u Hrvatskoj. Izričito poštujemo sve propisane granične vrijednosti emisija, tvornica nije utjecala na promjenu kvalitete tla, a kvaliteta zraka u okolici je i dalje na razini 1. kategorije zraka. Ovo potvrđuje i Godišnje izvješće o radu inspekcije zaštite okoliša kojeg je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ove godine. Da je tvornica moderna te da koristi najbolju raspoloživu tehniku (BAT) koja osigurava rad prema visokim zahtjevima zaštite okoliša i ljudskog zdravlja pokazuje i izvještaj g. Richarda Bolwerka. Naime ovog je nezavisnog njemačkog stručnjaka angažiralo upravo Ministarstvo kako bi ocijenio rad naše tvornice.

Jedno je sigurno. Rockwool je u svom probnom radu ispunio sve uvjete i zahtjeve za dobivanje uporabne dozvole. Pristupna cesta duljine 400 metara i priključak na gradski vodovod nužni su za dobivanje ove dozvole koja osigurava nesmetan rad tvornice. No, izgradnja ceste i priključka nije u našoj ingerenciji. Budući da je zemljište bilo u vlasništvu Općine Pićan, još 2005. godine potpisali smo ugovor kojim se ova općina obavezala izgraditi pristupnu cestu i priključak na vodu. Nažalost tu obavezu do sada nisu ispunili, niti pokazuju volju za tim. Odnedavno je parcela u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju, no lokalna samouprava i dalje blokira postupak izdavanja potrebne dokumentacije za izgradnju ceste i vodovoda do tvornice.

Isto tako, pokazalo se da je Rockwool kao ekološka tema vrlo zahvalna i privlačna, a pogotovo u predizborno vrijeme. Stoga gotovo da i nema političke opcije u Istri koja do sada nije koristila Rockwool. Nismo uopće bili iznenađeni kada su članovi „ekoloških“ udruga objavili kandidaturu na lokalnim izborima. Tim su činom pokazali - dotada skrivane - političke aspiracije. Nedvojbeno im je Rockwool poslužio kao jako dobra lansirna tema kako bi se afirmirali na lokalnoj političkoj sceni.

Svjedoci smo višekratno ponavljanih izjava hrvatskih gospodarstvenika i političara kako su strani investitori jedan od najboljih načina izlaska iz gospodarske krize. To su strane tvrtke koje investiraju svoj kapital u proizvodni pogon u Hrvatskoj, a u kojima se proizvodi izvoze. Rockwool je upravo jedan takav primjer. Uložili smo 85 milijuna eura vlastitih sredstava, otvorili 140 novih radnih mjesta, ali i još 280 u drugim tvrtkama koje za tvornicu pružaju robu ili usluge. Proizvodimo kamenu vunu s oznakom „Made in Croatia“ koju izvozimo. Važan je podatak da naša tvrtka predstavlja oko 0.5% ukupnog hrvatskog izvoza. Ovaj je iznos jako velik samo za jednu tvrtku. Zbog svega ovoga ne vidimo razloge zbog kojih se koči projekt koji pridonosi gospodarskom razvoju Istre i Hrvatske. Sve su ove činjenice koje u vrijeme velike gospodarske krize dodatno dobivaju na važnosti.

Sigurno je da ovakva situacija nije dobra preporuka za potencijalne investitore u Hrvatsku. Ovdje imamo slučaj da jedna općina godinama ne ispunjava preuzete obaveze i blokira jednu od najvećih investicija. No, mi i dalje vjerujemo da će se pronaći rješenje za naš nezavidan položaj u kojeg smo dovedeni. A, upravo kako bi se osigurala zaštita prava investitora, što je uostalom i osnovni preduvjet za privlačenje stranih investitora. Blokadom naše investicije krši se i bilateralni Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Danske o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja od 5. srpnja 2000.

Budući da su i gospodarske teme vrlo važan dio Vaše predsjedničke kampanje, bilo bi nam iznimno drago da nas posjetite u tvornici te se i sami uvjerite kako je naša tvornica vrlo moderna i radi prema visokim europskim zahtjevima zaštite okoliša i ljudskog zdravlja, naveo je Boi u pismu predsjedničkim kandidatima. (Ipress)""

 

 

rockwool marco boi predsjednički izbori izbori investicija greenfield gospodarstvo kriza pićan ministarstvo okoliša