Rockwool radi, Rockwool ne radi?

Rockwool radi, Rockwool ne radi?

21.11.2007. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Ekologija

MINISTARSTVO ODGOVORILO NA ZAHTJEV ISTARSKE ŽUPANIJE

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva oglasilo se danas pojašnjenjem u vezi sa zahtjevom Istarske županije  u vezi s tvornicom Rockwool.  U dostavljenom pojašnjenu istaknuto je kako tvornica nije još započela s radom. Naime, sukladno hrvatskim zakonima iz područja zaštite okoliša tvornica je započela s probnim radom koji može trajati šest mjeseci. Nakon tog vremena izdaje se uporabna dozvola ukoliko se u tehničkom pregledu utvrdi da tvornica udovoljava svim zakonskim parametrima. Dakle, sve dosadašnje aktivnosti tvornice Rockwool i sve "popratne pojave" koje su primijećene bile su samo proba za ono što slijedi. Pojašnjenje ministarstva donosimo u cijelosti. 

JAVNIM GLASILIMA

POJAŠNJENJE MINISTARSTVA U VEZI SA ZAHTJEVOM ISTARSKE ŽUPANIJE U VEZI S TVORNICOM ROCKWOOL

Tvornica kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o. još nije otvorena. Moći će se otvoriti tek kada dobije uporabnu dozvolu. Uporabna dozvola izdaje se nakon što se u tehničkom pregledu utvrdi da tvornica udovoljava svim zakonskim parametrima i izdanim dozvolama. Tehničkom pregledu predhodi probni rad. Tvornica Rockwool prijavila je početak probnog rada za 17. rujna 2007. godine i on je u tijeku. Probni rad može trajati 6 mjeseci. To je period u kojem se testiraju postrojenja kako bi se moguće negativne pojave na vrijeme uočile i otklonile. 

Nakon isteka probnog rada Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva obavit će tehnički pregled i jedino ukoliko u sklopu tehničkog pregleda tvornica zadovolji sve stroge norme zaštite okoliša može dobiti uporabnu dozvolu. Sve do sada uočene nepravilnosti tvornica će morati ispraviti jer u suprotnom neće moći dobiti uporabnu dozvolu a time niti nastaviti rad.

Hrvatski zakoni za područje zaštite okoliša usklađeni su s EU standardima a i sama Europska komisija pozitivnim je ocijenila napredak Hrvatske u ovom području posebno naglašavajući zaštitu zraka i gospodarenje otpadom. Prema tome, nema nikakve bojazni da će se dopustiti rad tvornici koja neće udovoljavati zakonskim normama. 

S poštovanjem,

Ured glasnogovornice 

Rockwool inspekcijski nadzor zagađenje zdravlje dimiti