Rockwool postaje prometni otok?

Rockwool postaje prometni otok?

19.5.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

PIĆAN - Prema rješenju inspekcije Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Općina Pićan mora do kraja mjeseca zatrpati makadamske prometnice oko Tvornice kamene vune Rockwool jer su izvedene bez lokacijske dozvole i potvrde glavnog projekta. Na taj bi se način tvornica, koja ne može dobiti uporabnu dozvolu jer joj Općina nije asfaltirala pristupnu cestu, našla prometno izolirana.


Budući da je vlasništvo zemljišta na kojemu se prometnice protežu u međuvremenu prešlo u ruke Hrvatskog fonda za privatizaciju, Pićan treba tražiti njihovu suglasnost za ulazak na posjed da bi mogao učiniti što mu je naloženo. No, nakon što zakon bude proveden, zemljište ne bi trebalo dugo ostati u prvobitnom stanju jer bi HFP trebao asfaltirati prometnice u toj zoni, što znači da bi strojevi ponovo rovali istim trasama.
Ceste u Poduzetničkoj zoni Pićan - Jug ukupne dužine 1.300 metara građene su tijekom svibnja 2006., a inspekcija je znak zabrane na gradilište postavila početkom kolovoza 2008. Nakon zakonskih promjena lokaciju je ponovo posjetila 8. svibnja ove godine i četiri dana kasnije izdala rješenje kojim se traži njihovo uklanjanje. Općina, uz to, mora Ministarstvu vratiti oko 500 tisuća kuna utrošenih u izgradnju jer su ta sredstva bila namijenjena izradi projektne dokumentacije.
Upitan zašto su radovi počeli prije no što je sva papirologija sređena, tadašnji načelnik Branko Ružić odgovara da je on u to vrijeme bio na bolovanju te da su za to odgovorni njegovi zamjenici Bernard Benazić i sadašnji načelnik Ivan Franković. Aktualni načelnik Franković, međutim, tvrdi da na svim dokumentima vezanima uz spornu izgradnju stoji Ružićev potpis.
Glasnogovornica Rockwoola Anđelka Toto Ormuž kaže da rješenje inspekcije ne mogu komentirati jer se tiče čestice koja nije u njihovom vlasništvu, a k tome njihova tvrtka nije stranka u postupku, niti je bila uključena u sporne aktivnosti. Samo se nadaju da će im HFP ubrzo izgraditi cestu.

vlasništvo zemljište prostorni plan inspekcija rockwool prometnica pićan