Rockwool ponovo radi, Zelena Istra podnijela prijavu zbog čestica kamene vune

Rockwool ponovo radi, Zelena Istra podnijela prijavu zbog čestica kamene vune

25.10.2007. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Danas je u pićanskoj tvornici kamene vune Rockwool probno pokrenuta proizvodnja. Glasnogovornica Rockwoola nam je pojasnila da su uklonjeni svi nedostaci, o čemu je izviješćena i Inspekcija zaštite okoliša te je proizvodnja pokrenuta kako bi se mogla izvršiti potrebna mjerenja. 

Istovremeno, novu je prijavu inspekciji podnijela udruga Zelena Istra, ovog puta zbog čestica kamene vune, a temeljem pritužbi lokalnih stanovnika koji su ukazali na nepoznate čestice u zraku. Zelena Istra je podnijela prijavu Inspekciji zaštite okoliša zbog zagađenja zraka česticama kamene vune, čemu su uzrok velike gomile otpadne kamene vune koje se nalaze na otvorenom platou u krugu tvornice, a koje raznosi vjetar. O mogućem štetnom djelovanju čestica kamene vune na zdravlje ljudi Zelena Istra se informirala u Hrvatskom zavodu za toksikologiju. - Uz sitne čestice tog materijala javljaju se mehanička nadraživanja (dakle, ne tipično kemijsko) sluznica očiju, gornjih dišnih putova i kože. Smatramo da na ovom privremenom skladištu nužno treba prekriti hrpu otpada kako vjetar ne bi odnosio prašinu u okoliš, stoji u odgovoru ravnatelja prof. dr. Franje Plavšića.

Zato Zelena Istra traži od Inspekcije zaštite okoliša da zaštiti zdravlja stanovnika Pićanštine, ali i radnika tvornice i zahtijeva od Rockwoola da hitno prekrije gomile otpadne kamene vune ceradom ili zaustavi širenje čestica na neki drugi način. Udruga se nada brzoj intervenciji, jer cerada vrijedi/košta manje od zdravlja. U Rockwoolu, pak, o najnovijoj prijavi još nemaju saznanja.

Rockwool zagađenje rad zdravlje prijava zelena istra