'Rockwool neće nikada proradit jer bi zagadio sve od Istre do Venecije'

'Rockwool neće nikada proradit jer bi zagadio sve od Istre do Venecije'

21.11.2007. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

- Nove stručne spoznaje o zagađenju, koje pridodane već poznatim podacima o sadržaju dima iz Rockwoolovih dimnjaka, ekološku štetu čine zastrašujućom i nenadoknadivom! 

Uz blagi povjetarac lebdeće otrovne čestice stižu do Rijeke, ali također i do Trsta ili Kopra, dok bi uz neveliki vjetar te čestice trebali registrirati i mjerni uređaji u Veneciji, istakli su predsjednik i potpredsjednik Odbora za referendum Bruno Poropat i Damir Radnić danas na konferenciji za novinare u Puli. 

- Rockwool neće u toj dolini nikada proraditi. Najveći saveznik toj tvrdnji je priroda, jer proizvodnja bez dima očito nije moguća: kod svakog se paljenja pojavi gljiva u obliku bombe nad Hirošimom. Sila ohole Jakovčićeve politike koja je i dovela Rockwool, njegovih istomišljenika i birokracije poklekla je ovaj put pred najobičnijom prirodnom pojavom gdje se dimovi ne penju do stratosfere, kako su oni birokratski mislili, nego se razlije po kućama i plućima stanovnika sela i zaselaka ovog djela Istre, rekao je Poropat, ustvrdivši da ti građani iz svojih domova ne žele jer nemaju kamo otići, već žele da ode Rockwool.

Prema podacima iz znanstvenog rada, koji još uvijek nije prezentiran javnosti a u  posjedu je Odbora za referendum, proizlazi da otrovne lebdeće čestice ne samo da zagađuju područje u radijusu od 10 km, već se, pri određenim meteorološkim uvjetima, rasprostranjuju i do 60 km udaljenosti.

Prema podacima iz napravljene Studije utjecaja na okoliš, dokazano manjkave i površne, dim iz Rockwoola trebao je nestajati u stratosferi, a investitori i njihovi podržavatelji više su puta ponovili da će zrak ostati u sadašnjoj kategoriji čistoće. Neodrživost takve tvrdnje potvrđena je, međutim, već u probnom radu tvornice i vidljiva je golim okom.

- Matematička formula dokazuje da 75-metarski dimnjak Rockwoola, u stanju apsolutnog mirovanja vjetra ispušta svoje otrovne lebdeće čestice na pravilnu površinu (impact zonu) od čak 10 km radijusa zračne linije od samog dimnjaka. Uz blagi povjetarac te lebdeće otrovne čestice stižu do Rijeke, ali također i do Trsta ili Kopra, dok bi uz neveliki vjetar te čestice trebali registrirati i mjerni uređaji u Veneciji!

 

To nije sve: prilikom prevoženja i odlaganja ostataka proizvodnje iz Rockwoola na pulskom Kaštijunu, duž ceste od Pićna do Pule ugrožena je i cijela cestovna ruta kao i samo odlagalište, tvrde u Odboru za referendum. Drugo je ekološko pitanje problem podzemnih rezervoara voda, neposredno ispod same tvornice. Uz činjenicu da je pitka voda već danas neprocjenjivo bogatstvo, upitno je što Rockwool s tom vodom čini.

- Po „Studiji" koju je izradio Ekonerg vodu iz podzemlja Rockwool koristi za protupožarne hidrante, i to u količini od 11 litara u sekundi. S druge strane zna se da u Rockwoloovim tvornicama poslije određenog višednevnog proizvodnog procesa postoji potreba za pranjem cjelokupnog pogona, a jedan ciklus pranja traje 48 sati, naveo je Radnić.

U Odboru su izračunali da se u samo jednom ciklusu potroši 1.900.800 litara, a iz materijala se ne vidi ciklus pročišćavanja tih novostvorenih otpadnih voda u tako ogromnim količinama. Stoga se postavlja pitanje gdje te otpadne vode završavaju i je li slučajno većina Rockwooloovih tvornica smještena na ili u blizini napuštenih rudnika, odnosno ima li to veze s mogućim nezakonitim zbrinjavanjem dijela proizvedenog otrovnog otpada, među koji spada i ovakva voda. 

Poropat je podsjetio da je bahata politika Jakovčića i njegovih istomišljenika, koja je i inicirala „slučaj Rockwool", sve one koji su ukazivali na probleme koji će se pojaviti nazvao «politikantima», ministrica Marina Matulović-Dropulić nazvala je građanske zahtjeve za obnovu postupka procjene Studije utjecaja na okoliš i obnovu postupka izdavanja građevne dozvole «zakašnjelom pameću», a Damir Kajin je isticao značaj industrije i radnih mjesta. Državno je odvjetništvo svojedobno odbacilo kaznenu prijavu, uz pojašnjenje da nema elemenata kaznenog djela onečišćenja okoliša, Istarska županije je odbila provesti referendum o Rockwoolu bez obzira na više od 6.500 potpisa građana Istre, županijski Zavod za javno zdravstvo nikad se nije očitovao ni na jedan apel građanskih udruga o zaštiti zdravlja ljudi i okoliša, Urbanistička inspekcija nije reagirala na prenamjenu poljoprivrednog u građevinsko zemljište bez prethodne izmjene Županijskog prostornog plana, o čemu se nije očitovalo ni Ministarstvo poljoprivrede, dok je Ministarstvo kulture zanemarilo blizinu zaštićenih područja prirode. 

Pićanska priča na temu Rockwoolove tvornice kamene vune više se ne može, kao do sada, uspješno zataškavati – građani pozivima opsjedaju službu 112, inspekcija zaštite okoliša neprestano ima posla u Pićnu, rješenja i prijave zbog zagađenja okoliša se gomilaju.

Najnoviji nadzor u tvornici, u kojem se danas inspekciji zaštite okoliša pridružila i građevinska inspekcija, nakon već objelodanjene najave Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja o propitivanju zakonitosti dodjele poticaja Dancima u visini od 17 milijuna eura, ukazuju da problem nije samo u amonijaku, formaldehidima i mikročesticama, već je sveobuhvatan i „multidisciplinaran“ te je teško procijeniti kako će se situacija dalje razvijati i što će se sve oko omiljene županijske „najveće greenfield investicije u Hrvatskoj“ još otkriti.

No, i bez novih spoznaja, situacija je za Pićance neizdrživa od samog početka probnog rada tvornice te je teško i zamisliti „pravi“ rad, a kamoli najavljeno uvođenje još jedne proizvodne linije.

Rockwool odbor za referendum zagađenje Bruno Poropat Damir Radnić ekologija zdravlje dimiti