Rockwool ne radi, prosvjednici ''na čekanju''

Rockwool ne radi, prosvjednici ''na čekanju''

8.12.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Večeras nije bilo prosvjednika ispred Rockwoola u Potpićnu gdje su strojevi stali zbog čišćenja postrojenja nakon čega bi, kako neslužbeno doznajemo, nadležno ministarstvo trebalo tvornici kamene vune dati uporabnu dozvolu. Zanimljivo je da bi se ona dala bez obzira što tvornica još uvijek nije spojena na vodovodnu mrežu, a nema ni asfaltirani prilaz, što su bile obveze lokalne zajednice prema stranom ulagaču, a trebale bi se, navodno, izvršiti u narednih šest mjeseci.

Doznajemo također da mještani Potpićna, Kršana i okolnih mjesta, koji već nekoliko mjeseci negoduju zbog opasnog zgađivanja koja dolaze od strane Rockwoola, sadašnji predah koriste kako bi o tom problemu još jednom progovorili na sjednici Općinskog vijeća Kršana najavljenoj za petak, odnosno Županijske skupštine, koja će se održati idući ponedjeljak.

Prosvjednici okupljeni oko udruge "Naša zemlja" najavljuju masovni dolazak u Pazin u vrijeme održavanja Skupštine. Zanimljivo je da je nakon istarskog župana, koji je prilikom prošlotjednog posjeta nezadovoljnih mještana ispred tvornice kamene vune u Lugu izjavio da zaista osjeća neugodan miris, nešto slično u današnjoj emisiji Radio Pazina ponovio i član Županijskog poglavarstva Vedran Grubišić, kojega su protivnici Rockwoola ovih dana često prozivali. (MM)

 

 

Priopćenje Udruge Naša zemlja donosimo u cijelosti:

 

Još jedan dan je prošao...

 

Danas je na području pićanskog luga vladao prividni mir. Bojno polje preselilo se na tiskovnu konferenciju gospodina Antona Peruška, predsjednika Skupštine Istarske županije i u eter lokalne radio postaje Radio Istra u Pazinu.

 

Jutros je lokalno stanovništvo dobilo informaciju kako «dobar susjed», Rockwool Adriatic d.o.o., naredna dva dana neće raditi (dimiti) jer je u tijeku generalno čišćenje prije sveobuhvatnog inspekcijskog nadzora MZOPUG, a sve to radi dobivanja uporabne dozvole. Ukoliko je vjerovati pouzdanim informacija koje stižu iz tvornice, tvornica će sigurno zadovoljiti visoke kriterije inspekcijskih službi nadležnog Ministarstva i bez obzira što još uvijek NEMA legalnog vodovodnog priključka, koncesiju za korištenje podzemnih voda, kao ni asfaltirani prilazni put do tvornice, što je uvjet za zadovoljenje inspekcijskog nadzora i dobivanje uporabne dozvole.

 

I što sada???

 

Jedno je sigurno. Lokalno stanovništvo NEĆE DOZVOLITI da korumpirani birokrati koji sjede u Vladi RH zapečate njihovu sudbinu, kao i sudbinu svih budućih pokoljenja koji će doći iza njih. Odgovore na dileme stanovništva, danas je pred kamerama državne televizije pokušao dati Antun Peruško na tiskovnoj konferenciji sazvanoj na temu Rockwool-a. Odgovore na to pitanje vjerojatno ćemo saznati  uskoro budući da je sjednica Poglavarstva Istarske županije prema najavi njegovog stranačkog kolege Vedrana Grubišića zakazana za 09.12.2008. godine. Zaključci Poglavarstva biti će presedan u Istarskoj povijesti budući da se dosadašnji ekolog Vedran Grubišić, ne tako davno, javno izražavao: «Šteta je odreći se projekta Rockwool budući da je kamena vuna proizvod budućnosti». Kako to da je najveći istarski ekolog preko noći odustao od vlastitog stava. Za očekivati je da će promijeniti i taktiku svog djelovanja vezano za problematiku Rockwool, a sve u cilju predizborne kampanje, koja je očito već počela.

 

Najočekivanija gošća radio Istre, glasnogovornica Rockwoola gospođa Anđelka Toto-Ormuž ipak nije došla. Radoznalom puku Istarske županije obratila se iz pristojne udaljenosti, iz Rockwool-ovog ureda u Zagrebu. Cjelokupni eter još jednom je nagradila već dobro poznatim stavom o poštivanju svih pozitivnih Zakona RH.

Viša inspektorica zaštite okoliša, gospođa Marijana Božičević, nije se ni udostojala javiti, a kamo li doći, vjerojatno zbog brojnih obaveza vezanih uz generalno pospremanje Rockwool-ovih laži.

 

Za dodatne informacije obratite se na našu e-mail adresu:

istra.nasazemlja@gmail.com

 

Matilda Ilić, Udruga Naša zemlja 

  

   

 

Fotografija: P.F.

Rockwool gospodarstvo nefiltrirani plin dimiti prijemosnica Marco Boi Anđelka Toto Ormuž prosvjed Vedran Grubišić Udruga Naša zemlja