Rockwool na 50. sjednici Županijske skupštine: nismo jedini gospodarski subjekt koji može utjecati na kvalitetu zraka na Labinštini

Rockwool na 50. sjednici Županijske skupštine: nismo jedini gospodarski subjekt koji može utjecati na kvalitetu zraka na Labinštini

15.12.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Rockwool proizvodi kamenu vunu već 70 godina i ukupno ima 23 tvornice diljem svijeta. Neke su tvornice u samom središtu grada, primjerice u Gladbecku, njemačkom gradu sa 76.000 stanovnika ili u Saint Eloy les Mines u Francuskoj koja proizvodi kamenu vunu od 1980. godine. Tvornica u Flumrocku u Švicarskoj je okružena visokim planinama u Alpama sa skijalištima. Niti u jednom mjestu gdje rade naše tvornice nismo imali problema sa zaštitom okoliša niti sa zdravljem stanovnika koji žive u okolici tvornice.

 

Tvornica Rockwool u Istri je najmodernija u cijeloj Grupi i opremljena je najboljom tehnologijom za proizvodnju kamene vune u Europi. U tvornici radi 140 zaposlenika a još otprilike 280 ljudi radi u tvrtkama koje Rockwoolu pružaju usluge ili robu. Dakle, ukupno za Rockwool direktno ili indirektno radi više od 400 radnika. Dakle, oko 1000 radnika i članova njihovih obitelji ovisi o Rockwoolu.

 

Od početka pokusnog rada prošlo je 118 dana i Rockwoolova tvornica je radila s prosječnim dnevnim kapacitetom od 80 posto. U tom smo razdoblju imali 13 inspekcijskih nadzora, a posjetilo nas je 15 različitih inspektora iz 8 različitih nadležnih ustanova. Dakle, ova je tvornica imala najveći broj inspekcijskih nadzora u cijeloj Grupi. Rezultat istih, kao što i navodi današnja objava za medije Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, potvrđuju da su vrijednosti svih naših emisija unutar zakonom određenih granica, te da je kvaliteta zraka u okolici tvornice prve kategorije.

 

Ukoliko se za to pokaže potreba, u dogovoru s nadležnim Ministarstvom i ovlaštenim institucijama, Rockwool će sudjelovati i podržati dodatna mjerenja i analize. Bilo bi nam drago da se u to uključe i ekološke udruge građana.

Isto tako htjeli bismo istaknuti da Rockwool nije jedini gospodarski subjekt na ovom području, već se u okolici odvijaju i druge aktivnosti koje očito imaju utjecaja na kvalitetu zraka.

Dokaz tome su pritužbe susjeda u dane kada tvornica nije radila. To je isto tako vidljivo iz povišenih vrijednosti nekih parametara na imisijskim stanicama, u danima kada tvornica nije radila. No, i u tim slučajevima kakvoća zraka u okolici je i dalje bila prve kategorije.

 

Zaključno, htjeli bismo istaći da je Rockwool pokazao da u svom radu poštuje sve hrvatske zakone i propise i za uzvrat očekujemo fer i korektan tretman kao i ostale tvornice u Hrvatskoj na svim razinama vlasti.

 

 

 

 

 

 

Anđelka Toto-Ormuž

PR Manager / Voditeljica odnosa s javnostima

Rockwool Adriatic d.o.o.

 

Foto: Barkun

 

županijska skupština IŽ gospodarstvo kvaliteta zraka Rockwool Anđelka Toro Ormuž Marco Boi