Prvi maj M - Prvi maj

Rockwool može graditi cestu koja ga vodi u – proizvodnju

Rockwool može graditi cestu koja ga vodi u – proizvodnju

26.12.2010. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Tvornica koja zapošljava 400 ljudi rabit će domaću sirovinu, a čak 90 posto proizvodnje ići će u izvoz .

Tvornica kamene vune Rockwool, sagrađena u proljeće 2009. u istarskoj općini Pićan, napokon je dobila lokacijsku dozvolu za cestu bez koje ne može početi raditi. Točnije, dozvolu je od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dobio Hrvatski fond za privatizaciju, koji je nakon spora s općinom Pićan postao vlasnik parcele, a samim time i investitor u cestu.

Dosad je tvornica, inozemna greenfield investicija, koja zapošljava 400 ljudi, bila u fazi pokusne proizvodnje.

Mnogo administracije

– Iako je naša tvornica spremna za uporabnu dozvolu gotovo već dvije godine, drago nam je da se situacija s pristupnom cestom napokon pokrenula. Ipak, ovaj dokument tek je početak. Mnogo još administrativnog posla treba napraviti do konačna rješenja problema, izgrađene pristupne ceste. Nadamo se da će Hrvatski fond za privatizaciju vrlo brzo djelovati, na što ih je i Vlada obvezala – kaže Marco Boi, direktor proizvodnje u Rockwool grupi koji za pomak smatra presudnom pomoć HUP-a, a posebno Bernarda Jakelića.

HUP je, kaže, pokrenuo kampanju kojom je senzibilizirao vlast, ali i javnost o blokiranim investicijama i problemima s kojim se investitori susreću. Podsjećamo, pošto je investitor uložio 100 milijuna eura, lokalne su vlasti povukle odluku kojom su zonu u kojoj je sagrađena tvornica proglasili industrijskom te donijeli novu odluku kojoj im komunalnu naknadu povećavaju čak 1000 posto. Tamošnji stanovnici zabrinuti su zbog mogućeg utjecaja tvornice na okoliš, no u tvornici tvrde da su njihovi standardi iznimno visoki. Sad im se otvorio prostor za dobivanje uporabne dozvole i službeni početak rada.

Domaća sirovina

Prije toga, cesta treba dobiti građevinsku dozvolu i, dakako, biti sagrađena. Neslužbene informacije iz Ministarstva spominju dovršetak ceste do lipnja, što i nije neka brzina, no u Rockwoolu su zadovoljni pomakom s mrtve točke. Tvornica, inače, rabi domaći kamen iz Orahovice, a 90 posto proizvodnje namijenjeno je izvozu.

– Ovo je pozitivan signal; uklonjena barijera za investiciju poruka je da se nešto kreće, signal i za druge potencijalne ulagače – prokomentirao je Bernard Jakelić te dodao da bi taj znak trebala vidjeti i državna uprava koja neopravdano dugo rješava probleme, a trebala bi se uključiti u podizanje investicijske klime.

– Jedino se investicijama može prebroditi gospodarska kriza – zaključio je.

Trenutačno je u Hrvatskoj na čekanju dvjestotinjak projekata, zarobljenih u birokratskom labirintu. Svojedobno pompozno najavljivanoj regulatornoj giljotini ti se investitori mogu samo kiselo nasmijati.

rockwool marco boi pristupna cesta cesta vlada gospodarstvo anton bažon prostorni plan pićan potpićan